Kippenbouillon met spinazie
bereiden
Ingrediënten
- 1 biologische kip (1,3 - 1,5 kg)
- scheut appelciderazijn
- 5 cm gember (30 g)
- 5 cm kurkuma (20 g)
- 500 g spinazie
Bereiden
Doe de kip in een pan en giet er 2 tot 3 liter water bij of net zoveel tot de kip goed onderstaat. Giet er een flinke scheut appelciderazijn bij. Zet op het vuur. Snijd de gember en de kurkuma in plakjes - de kurkuma hoef je niet te schillen - en voeg toe. Kruid met flink wat zwarte peper en zeezout.
Na 1 tot 1,5 uur zachtjes koken haal je de kip eruit. Pluk het vlees van de kip en houd het apart, en gooi het karkas, het vel en alle andere stukken terug in de bouillon. Giet er nog wat extra water bij indien nodig en laat minimaal een uur zachtjes verder koken.
Snijd de spinazie klein. Vlak voor het opdienen giet je de bouillon door een zeef. Zet de gezeefde bouillon weer op het vuur, doe er het vlees en de spinazie in. Roer even, tot de spinazie slinkt.
Variatietip
Welke kruiden bij de bouillon? Alle kruiden die je lekker vindt kunnen erbij. Gedroogde kruiden doe ik er van in het begin bij, verse kruiden op het einde.
Opmerking
'Keto' is een populair begrip geworden, maar er bestaat veel verwarring over. Waarvoor staat keto precies? Met dit boek hoopt Pascale Naessens inzicht te geven in wat een ketogeen dieet is en waarin het verschilt van haar manier van eten, die eerder 'gematigd koolhydraatarm' is. Alleen op die manier kan je beslissen of het al dan niet iets voor jou is. Een ketogeen dieet is immers restrictief en redelijk extreem: extreem weinig koolhydraten en extreem veel vetten. Ze schreef het boek samen met 2 experts.
Hoe lang koken?
Zelfgemaakte bouillon is bijzonder voedzaam en weer helemaal terug van weggeweest. Hoe langer je de botten laat koken hoe meer voedingstoffen ze vrijgeven, o.a. calcium en fosfor. Maar ook het bindweefsel is bijzonder gezond en rijk aan o.a. glucosamine. Het collageen uit de botten en het bindweefsel wordt tijdens het koken omgezet in een voedzame gelatine. Allemaal bijzonder heilzaam voor de darmen en het lichaam. Bij een ketogeen dieet wordt het drinken van bouillon aangeraden wegens de vele mineralen. Ook het extra vocht is ideaal tegen de ketogriep; het bevat heel weinig koolhydraten. Een keto-kickstart.
Kookboek
Het recept 'Kippenbouillon met spinazie' is afkomstig uit het kookboek...
Ketokuur
Pascale Naessens
Snel afvallen is de meest populaire reden om een ketogeen dieet te volgen, maar een ketogeen dieet kan ook therapeutisch worden aangewend. In dit boek vind je niet alleen recepten, maar krijg je ook veel deskundige uitleg. Pascale Naessens wordt bijgestaan
... lees verder © Uitgeverij Lannoo