Champignonsoep
bereiden
Ingrediënten
- 1 dikke snee witbrood zonder korst
- 1 liter kippen-, kalfs- of runderbouillon
- 60 g boter
- 375 g champignons, in kleine stukjes
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- nootmuskaat of foelie
- 100-125 ml room
Bereiden
Week een dikke snee brood in een beetje bouillon.
Smelt de boter in een pan met dikke bodem, doe er de champignons bij en laat ze zacht worden. Voeg, zodra het vocht vrijkomt, de knoflook, 1 eetlepelpeterselie, een beetje zout, vers gemalen peper en gemalen nootmuskaat of foelie toe en stoof de champignons nog enkele minuten.
Knijp het brood uit en doe het bij de champignons. Roer totdat alles grondig gemengd is. Giet de bouillon erbij en laat de soep nog ongeveer 15 minuten pruttelen of totdat de champignons heel zacht zijn.
Pureer de soep met de roerzeef met de grootste schijf en vervolgens met de op één na grofste. U kunt de soep natuurlijk ook heel even met een staafmixer, de keukenmachine of blender bewerken, maar maak er geen puree van. U krijgt niet de gebruikelijke dikke, gladde champignonsoep, maar eerder een vloeistof met de dikte van room, waarin minuscule stukjes champignon drijven.
Doe de soep weer in de uitgespoelde pan, warm hem op en voeg eerst de kokende room toe en daarna nog 1 eetlepel peterselie (ditmaal werkelijk heel fijn gehakt).
Opmerking
Dit is een ouderwetse manier om champignonsoep te maken, waarbij brood in plaats van bloem voor de lichte binding zorgt. De soep smaakt bijzonder fijn, maar vereist een milde kippen-, kalfs- of runderbouillon.
Kookboek
Het recept 'Champignonsoep' is afkomstig uit het kookboek...
Elizabeth Davids beste recepten
Elizabeth David
Elizabeth David introduceerde vlak na de Tweede Wereldoorlog zonnige mediterrane gerechten in Engeland. Dankzij de invloed van deze veelgeprezen culinair
... lees verder © Van DishoeckChampignonsoep tips
Reacties op dit recept
- sytske Hallo dit is een heel lekker recept zeker voor mensen die geen bloem meer mogen gebruiken. Zoals mijn ventje die suikerziekte heeft. Bedankt voor dit lekkere recept.Groetjes Sytske
- dolinda Heerlijke soep, ik heb een doosje gewone champignons, een doosje gemengde paddenstoelen en een doosje oesterzwammen en wat cantharellen genomen. Ik heb vaak soep gemaakt met bloem en boter maar dit was ook zeker heel erg lekker, met en zonder scheutje room.