Romige champignonsoep met croutons
bereiden
Ingrediënten
- 50 g boter of margarine
- 6 grote sjalotten, in ringen
- 1 kg grote champignons
- 2 tuinkruidenbouillonblokjes
- 200 ml room
- cayennepeper naar smaak
- sap van ½ citroen
- 100 ml olie (olijfolie, maisolie of arachideolie)
- 3 sneden oud brood, in blokjes
- 1 klein teentje knoflook
Bereiden
Verhit de boter of de margarine en bak hierin de sjalotten op een middelmatig vuur tot ze helemaal zacht zijn en net bruin worden.
Houd 6 grote champignons apart en doe de rest van de champignons bij de sjalotten, dek af en laat gaar stoven.
Voeg nu 1 liter water en de bouillonblokjes toe en laat 5 minuten doorkoken. Voeg de room toe.
Mix de soep, proef en kruid bij met cayennepeper, eventueel zout en een beetje citroensap.
Verhit de helft van de olie en bak hierin de broodblokjes op hoog vuur. Kruid met peper en zout. Pers de knoflook over de broodblokjes. Neem van het vuur.
Snijd de 6 overgehouden champignons in plakjes. Verhit de rest van de olie en bak ze hierin kort aan. Kruid met peper en zout.
Verdeel de hete soep over soepkommen. Schep in elke kom enkele schijfjes gebakken champignons en croutons.
Extra benodigd
Staafmixer
Kookboek
Het recept 'Romige champignonsoep met croutons' is afkomstig uit het kookboek...
Lekker koken met een klein budget
Dominique Wynter
Met dit boek op de keukentafel kun je elke dag voor vier personen voor minder dan tien euro een smakelijk hoofdgerecht bereiden en voor minder dan vijf euro een... lees verder
© Standaard UitgeverijChampignonsoep tips
Reacties op dit recept
- jolan Heerlijk! Ik heb er geen croutons bij gemaakt maar wel een flinke teen uitgeperste knoflook door gedaan. Dat gaf net meer smaak.
- Frank Mooi recept voor die 1 kilo champignons die ik heb gekocht. In plaats van die maggiblokjes met smaakversterker heb ik zelfgemaakte kippenbouillon toegevoegd uit een pot, dragon en wat tijm erbij, en wat geraspte nootmuskaat nog... 5 sterren!