Doperwtensoep met yoghurt en munt
- 4 personen
- 15 min
- waardering 7,8
- Voorgerecht
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- 1 ui of 2 eetlepels kant-en-klaar gesnipperde ui
- 1 teentje knoflook, geperst
- 450 g diepvriesdoperwtjen
- 1½-2 groentebouillonblokjes
- 1 bosje verse munt
- ca. 200 g Griekse yoghurt
Bereiden
Verhit de olijfolie in een braadpan. Bak ui en knoflook in 2 minuten op laag vuur zacht. Voeg de erwtjes en 800 ml water toe. Breng aan de kook en laat 8 minuten zachtjes koken.
Pureer de erwten met een staafmixer tot een zo glad mogelijke soep. Los 1 verkruimeld bouillonblokje al roerend op in de soep. Doe er nog wat water en ca. ½ bouillonblokje bij, als je de soep te dik vindt. Proef de soep en maak zo nodig op smaak met zout en peper.
Hak of knip de blaadjes van de munt fijn en roer de munt door de soep. Schep de soep in soepkommen en schep in elke kom een flinke lepel yoghurt. Maal er peper over.
Extra benodigd
Staafmixer
Variatietip
Doperwtensoep met dragon: vervang de munt door dragon. Doperwtensoep met ham: roer wat fijngesneden biologische ham door de soep. Gebruik kippenbouillon i.p.v. groentebouillon.
Tip
Zout in het kookwater maakt de schilletjes van peulvruchten, dus ook van doperwten, stug. Kook daarom de erwtjes in water en voeg daaraan pas later de bouillonblokjes toe. Als je (zelfgemaakte) bouillon zonder zout gebruikt, kun je de erwtjes wel direct daarin koken.
Kookboek
Het recept 'Doperwtensoep met yoghurt en munt' is afkomstig uit het kookboek...
Spitsuurkoken
Loethe Olthuis
'Spitsuurkoken' laat zien dat culinair genieten mogelijk is in een mum van tijd. Het boek staat vol recepten die binnen een half uur klaar zijn, vaak zelfs binnen 20 minuten... lees verder
© Uitgeverij Terra