Amerikaanse erwtensoep
- 6 personen
- 90 min
- waardering 7,5
- Hoofdgerecht
- Amerikaans
- Vlees
Ingrediënten
- 450 g spliterwten, 1 nacht geweekt in 2 liter water
- 1 varkensschenkel of hamschijf waar nog wat vlees aan zit
- 1 flinke ui, gesnipperd
- ½ struik bleekselderij, in plakjes
- 2 wortelen, in brunoise (kleine blokjes)
- 2 teentjes knoflook, geplet
- 250 ml melk
- 450 ml runderbouillon
- 10 peperkorrels, geplet
- 6 knoflookworstjes, in plakken
- optioneel: citroensap
Bereiden
Zet de erwten met hun weekwater op het vuur, doe de schenkel of hamschijf erbij en breng aan de kook. Draai het vuur lager en zet een deksel op een kier over de pan. Laat 45 minuten zachtjes koken.
Voeg ui, bleekselderij en wortel toe en laat nog 25 minuten zachtjes pruttelen.
Haal de schenkel of hamschijf uit de soep en snijd het vlees eraf en in fijne stukjes. Houd apart.
Werk de soep door een grove zeef of groentemolen. Voor de staafmixer hoef je je ook niet te schamen.
Voeg de overige ingrediënten, vlees en worstjes toe en laat nog maximaal 10 minuten garen. Zorg dat de soep tijdens het garen niet meer kookt. Proef of de soep nog op smaak gemaakt moet worden met peper en zout, en eventueel een paar druppels citroensap of goede azijn.
Tip
Gebruik een lekker vers worstje met knoflook, zoals chorizo, venkelworst of merguez.
Opmerking
Bij erwtensoep denk je al gauw aan oer-Hollandse snert. Daar is niks mis mee, maar het kan ook anders: pea soup American style.
Kookboek
Het recept 'Amerikaanse erwtensoep' is afkomstig uit het kookboek...
Worstbijbel
Meneer Wateetons
Meneer Wateetons onthult alle slagersgeheimen en laat zien hoe je een worst draait, vult, knoopt, rookt en droogt. Aan de hand van uitgebreide instructies en duidelijke stap-voor-stapfoto's worden alle technieken van het worst maken uitgelegd... lees verder
© Carrera Culinair. Beeld: Simone van den Berg