Goulashsoep met karwijknoedels

8 personen
bereiden

waardering 8,2obv 13 waarderingen

Ingrediënten

  • 3 plakjes bacon of spek, fijngesneden
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 rode paprika's, in blokjes
  • 1 grote wortel, in blokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kg kalfsstoofvlees, in blokjes van 1½ cm
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 eetlepels milde paprikapoeder
  • ½ theelepel karwijzaad, geroosterd en gemalen
  • mespunt cayennepeper
  • 1½ eetlepel tomatenpuree (blikje)
  • 250 ml rode wijn
  • 2 liter rundvleesbouillon
  • 1 handvol bladpeterselie, fijngehakt
  • voor de karwijknoedels
  • 150 g bloem
  • ¼ theelepel natriumbicarbonaat (dubbelkoolzure soda)
  • 1 theelepel karwijzaad, geroosterd en licht gekneusd
  • 1 ei

Bereiden

Bak de bacon op matig vuur in een koekenpan of soeppan in 8 minuten een beetje knapperig. Schep de bacon er met een schuimspaan uit en draai het vuur naar matig-laag. Bak in het achtergebleven bakvet de ui in 10 minuten glazig. Doe de paprika en wortel erbij met een mespunt zout en bak nog 10 minuten of tot de groenten zacht zijn. Schep de groenten op een bord.

Draai het vuur weer wat hoger en verhit de olie in de pan. Braad de blokjes kalfsvlees in porties rondom bruin. Voeg de knoflook, het paprikapoeder, het karwijzaad en de cayennepeper toe en roerbak nog 1 minuut. Roer de tomatenpuree en de wijn erdoor en laat nog 1 minuut koken. Doe de bacon en de groenten terug in de pan en schenk de bouillon erbij met 500 ml water. Breng aan de kook, draai het vuur dan op de laagste stand en laat het vlees 1½ tot 2 uur sudderen tot het zacht is. Schep eventueel schuim op het stoofvocht weg.

Maak intussen de karwijknoedels. Zeef de bloem met het natriumbicarbonaat boven een kom. Meng het karwijzaad erdoor met ½ theelepel zout. Klop in een kom het ei los met 1 eetlepel water, roer het ei dan door de bloem. Voeg indien nodig nog 1-2 theelepels extra water toe tot een dik, zacht deeg ontstaat. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en verdeel het in twee stukken. Vorm elk stuk tot een rol van 3 cm doorsnede. Plat het deeg met de handpalmen af, zodat de rol vierkant wordt. Snijd het deeg met een scherp mes in plakjes van 3 mm; haal elk plakje meteen los van het mes en leg het op een schone theedoek. Laat het deeg minstens 30 minuten rusten.

Kook als de soep bijna klaar is de deegplakjes nog 5 minuten mee, tot ze in de pan komen bovendrijven. Laat dan nog 2 minuten meekoken. Roer de peterselie erdoor, breng de soep op smaak en serveer direct.

Variatietip

Misschien laat je de karwijknoedels liever weg. Roer dan een ½ theelepel karwijzaad extra door de soep en voeg tegen het einde van de kooktijd 2 in blokjes gesneden, kruimige aardappels toe. Serveer eventueel met wat zure room.

Kookboek

Het recept 'Goulashsoep met karwijknoedels' is afkomstig uit het kookboek...

Sneeuwvlokken & Haardvuur

'Sneeuwvlokken & Haardvuur' is hét boek om lekker te genieten van koken en eten in de koude maanden. Het boek is als een culinaire reis door de smaakvolle

... lees verder

© Unieboek - Van Dishoeck

Goulashsoep tips

Reacties op dit recept

  • Joska Wat een waanzinnig lekkere goulashsoep is dit en wat gaat de keuken er heerlijk van geuren! De karwijknoedels heb ik weggelaten en de aanwijzingen in de variatietip gevolgd. Deze soep ga ik zeker vaker maken.