Hongaarse goulashsoep
bereiden
Bevat per portie
510 kcal
29 g eiwit
31 g vet
26 g koolhydraten
Ingrediënten
- 75 g spekreepjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 g doorregen runderlappen, in kleine stukjes
- 1 grote ui, in stukjes
- 1 teentje knoflook, in stukjes
- 2 rode paprika's, in stukjes
- 1 eetlepel pittig paprikapoeder
- 1 blikje tomatenpuree
- 200 ml rode wijn
- 1 liter vleesbouillon
- 300 g aardappelen, in blokjes
- 200 g sperziebonen, gehalveerd
- 1 theelepel karwijzaad
- 1 bekertje zure room
Bereiden
Bak in een soeppan de spekreepjes zachtjes uit. Voeg de olie toe en bak het vlees ca. 2 minuten aan. Bak de ui, knoflook, paprika, paprikapoeder en tomatenpuree ca. 2 minuten mee.
Voeg de wijn en bouillon toe. Breng het geheel aan de kook en laat de soep ca. 2 uur heel zachtjes pruttelen tot het vlees zacht is.
Voeg de aardappel, de sperziebonen en het karwijzaad aan de soep toe. Kook ze in nog ca. 20 minuten zachtjes gaar.
Schep de soep in soepkommen en schep er een flinke lepel zure room in. Lekker met een snee donker volkorenbrood.
Het recept 'Hongaarse goulashsoep' wordt je aangeboden door okoko recepten. Beeld: AS Food studio | Shutterstock.com
Goulashsoep tips
Reacties op dit recept
- Rudolf Buitengewoon heerlijke soep met een diepe smaak. Aanrader!
-
Marij
Ik maak heel vaak gulashsoep voor groepen tot 30 personen. Het recept is bijna identiek. Ik laat alleen de aardappels, de boontjes en het spek weg. Doe er wel een eetlepe majoraan in, want dit geeft (samen met het karwijzaad) juist de echte goulashsoep-smaak!
- hennie Bijna identiek, terwijl je enkele hoofdingrediënten weglaat; heel apart.
- Sashimi Aardappelen en sperziebonen in goulashsoep, moet niet gekker worden.
- Michel Gebruik anders in plaats van aardappelen knolselderij. Aardappel of knolselderij is geen vereiste maar je kunt het er perfect in verwerken. Qua smaak doet het niks af aan de soep. Bonen voor de vulling vind ik een interessant initiatief. Ga dat beslist eens proberen. Belangrijk is wel dat je groenten niet te lang kookt, het is juist lekker om ze nog terug te kunnen vinden op je bord. Voor de rest komt dit recept aardig overeen met dat wat ik meestal gebruik. Voor de smaak mag er echter nog wel wat peterselie en lavas (maggi kruid) in. Maar voor de rest een goede soep. Misschien een leuke tip om de aardappel eens te vervangen door een bakje champignons.
- robert Lekkere soep heerlijk van smaak.
- Anja Heerlijke soep, makkelijk te maken.
-
Marianne
Jammer, de soep is verpest door de pittige paprika. Een eetlepel is veel en veel teveel.
- Daniela Goulashsoep hoort best pittig te zijn, je kunt het naar smaak doen, ik doe bijvoorbeeld veel meer knoflook erdoor.
- Emiel Als men knoflook overmatig gebruikt zoals de meesten doen dan maakt men alle andere smaken kapot en verandert men de eters in stinkdieren.
- Charles Wat een onvriendelijke kritische reacties. Het tweede is goed, het eerste niet nodig?
- Herman Iedereen heeft een eigen smaak wat een commentaar allemaal
- W Ik heb er zoete paprikapoeder ingedaan in plaats van scherpe. Dan blijft de soep nog pittig genoeg. Heerlijke soep met volle smaak.
- ria Smullen!
- Danielle Ik voeg gerookte paprikapoeder toe, heerlijk.
-
Marta
Dit recept is niet het echte Hongaarse goulash soep recept.
- Wiet Waarom dan niet?
- S.M. Zou jij dat echte recept willen geven?
- hans Zou je mij ook het recept willen mailen?
-
Ed
Marta heeft gelijk. Het fijne er van zou ik aan een Hongaarse vriendin moeten navragen, maar sperziebonen komen er sowieso niet in voor en er wordt daar boter of reuzel gebruikt in plaats van olijfolie. Ook gaan er verse tomaten in en in Servie ook Ajvar in plaats van paprikapoeder.
- Annemarie Heb eens erg lang geleden in Oostenrijk een erg lekkere goulashsoep gegeten en heb nog nooit een recept gevonden dat er dan ook maar een beetje in de buurt van kwam. Het was een erg goed gevulde soep met groenten, aardappels en vlees. Pittig van smaak. Misschien dat de soep van je Hongaarse vriendin er wat op lijkt. Zou je dat recept eens na kunnen vragen en plaatsen a.u.b.? Grz. Hoop dat het lukt!
-
Mieke
Marta en Ed, jullie zeggen beide dat het geen echte goulashsoep is, maar ja het gaat er toch om of ie lekker is? Er bestaan van allerlei recepten, allerlei varianten en dat is juist wat koken zo leuk maakt. Wat is dan het recpet voor "echte" goulashsoep? Doe eens "boter vij de vis".
- Michel "Echte goulashsoep" bestaat niet, er is niet 1 unaniem recept. De basis bestaat vaak uit spek/reuzel, paprika, paprikapoeder, tomaten en kruiden. Voor de rest ben je overgeleverd aan je eigen fantasie. Daar komt nog bij dat veel smaakmakers voor de echte goulashsoep hier niet verkrijgbaar zijn of je zult ze via internet moeten bestellen maar dan nog zullen de Nederlandse paprika's nooit zo smaken als de Hongaarse. Daarbij gebruikt men voor de goulash vaak een blok goulashkruiden en die zijn in Nederland in principe niet verkrijgbaar, misschien bij een speciaalzaak maar niet in de gemiddelde supermarkt.
-
Hans
Ik heb van diverse Hongaarse vrienden informatie gekregen over Goulash en Goulashsoep. Inderdaad, er is variatie. Maar in Hongaarse recepten wordt GEEN boter of olie gebruikt maar reuzel. Is bij sommige slagers te krijgen. Je moet het uitsmelten en het vet gebruiken. Verder zitten er GEEN tomaten in. Dat is echt een Nederlands/Duitse variatie. Verse rode paprika en paprikapoeder horen er in. Uiteraard zoete en of pittige soorten toevoegen naar smaak. Ook wordt paprikapoeder soms voorzichtig in een droge pan enigszins geroosterd. Goed blijven roeren dat het niet gaat branden en daarna afblussen met water. Originele Hongaarse producten zoals pap poeders en Maggiblokjes voor Goulash (ook import maar wel o.a. van Knorr) kan je bestellen via een importeur in Brabant n.l. Lekkers uit Hongarije in Moerdijk. Even opzoeken op internet voor adres en bestelformulier. Een goed adres. Ten slotte, blokjes aardappel horen echt thuis is de meeste recepten. Heeft een bindende werking.
- Hans Aan te bevelen zijn de tubes Paprikacreme, ook import uit Hongarije. Lekker in allerlei gerechten, ook in de soep. De zoete heet Gulyaskrem Csemege, dat is de zoete (en zout). Andere soorten zijn ook heerlijk maar kunnen pittig zijn.
- Gerrit Ik maak het precies zo, alleen doe ik er originele goulash kruiden in. Die heb ik meegenomen uit Budapest, en dat geeft toch ook wel weer iets extra's.
- Wicher Olijfolie moet je voor de smaak eens vervangen voor reuzel.
- Stefi Alle kruiden te bestellen via internet op de site van De smaak van Hongarije (desmaakvanhongarije.nl). Staan ook recepten op.
- Harmen Kamst Lekkere soep. Ik zelf doe er een pepertje (met zaden) doorheen plus een beetje tabasco.
- Jan Lijkt mij heerlijk, kun je recepten ook opslaan?