Kikkererwtensoep met rundvlees en linzen (harira)
- 8 personen
- 120 min
- waardering 8
- Hoofdgerecht
- Mediterraan
- Vlees
Ingrediënten
- 350 g (doorregen) runderlappen (of gebruik kalfs- of lamsvlees), in dobbelsteentjes van 2 cm
- 2 grote uien, gesnipperd
- 1 bosje koriander, fijngehakt, plus 2 eetlepels extra
- 1 bosje platte peterselie, fijngehakt
- 2 stengels selderij (inclusief de blaadjes), fijngehakt
- 1 eetlepel gemalen kurkuma
- 1½ theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel gemalen zwarte peper, plus ½ theelepel extra
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel gemalen karwijzaad, plus ½ theelepel extra
- 1 theelepel gemalen nootmuskaat
- 1 theelepel gemalen koriander
- 400 g kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
- 200 g groene linzen
- ½ theelepel zeezoutvlokken
- partjes citroen, verse dadels en vers plat brood, voor erbij
- voor de tedouira
- 75 g bloem
- 625 ml water
- 2 blikjes tomatenpuree à 140 g
Bereiden
Doe alle ingrediënten voor de tedouira in een grote kom en roer tot een egaal, glad mengsel. Zet apart.
Doe het vlees, de ui, de helft van de koriander, de peterselie, de selderij, de specerijen, de kikkererwten, de linzen en 3 liter water in een grote pan met een dikke bodem op hoog vuur. Breng het mengsel aan de kook en zet het vuur lager. Laat 1 uur af en toe roerend zachtjes koken tot het vlees heel gaar is.
Roer langzaam kleine porties tedouira door het vlees en meng goed. Roer het zout, de rest van de koriander, de extra zwarte peper, het extra gemalen karwijzaad en 2 liter water erdoor. Breng de harira weer zachtjes aan de kook en laat 30 minuten, af en toe roerend, koken tot de harira indikt en een bruinige kleur krijgt.
Schep de harira in soepkommen, bestrooi met extra koriander en knijp een partje citroen boven de kommen uit. Serveer met citroenpartjes, dadels en brood.
Kookboek
Het recept 'Kikkererwtensoep met rundvlees en linzen (harira)' is afkomstig uit het kookboek...
Uit Marokko
Rob Palmer & Sophia Palmer
Ontdek de veelzijdigheid van de Marokkaanse keuken met 'Uit Marokko'. Dit bijzondere kookboek neemt de lezer mee op een culinaire reis door Marokko; van de... lees verder
© Good Cook