Marokkaanse harira

  • 6 personen
  • 120 min
  • waardering 8,4
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vlees

Ingrediënten

  • 2 eetlepels extra virgin olijfolie
  • 500 g lamskoteletjes, vet eraf gesneden
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes van 1 cm
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels gemalen kurkuma
  • een flinke snuf saffraandraadjes, geweekt in 1 eetlepel heet water
  • een grote handvol van elk koriander en peterselie, fijngehakt, ook de (apart gehouden) steeltjes
  • 800 g tomatenblokjes uit blik
  • 1 liter kippenbouillon
  • 75 g gedroogde kikkererwten, een nacht geweekt, uitgelekt en gewassen
  • 55 g gedroogde groene linzen, gewassen
  • 2 eetlepels citroensap

Bereiden

Verhit 1 eetlepel olie in een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de lamskoteletjes toe en bestrooi met zout. Bak 2 minuten aan elke kant. Neem het vlees uit de pan en zet weg.

Zet het vuur wat lager en voeg de rest van de olie, de ui, bleekselderij, gember, kaneel, kurkuma, saffraan met het weekvocht en de steeltjes van de peterselie en koriander toe. Bak 3 tot 5 minuten, totdat de groenten zachter worden. Doe het vlees weer in de pan, samen met de tomaten, bouillon, kikkererwten en 250 ml water. Breng aan de kook. Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat 1 uur sudderen. Voeg de linzen toe en laat nog eens 45 minuten sudderen, totdat zowel het vlees als de peulvruchten gaar zijn.

Roer er het citroensap, de gehakte peterselie en koriander door en voeg eventueel zout en peper toe.

Bereiding in de slowcooker

Doe de olie, lamskoteletjes, ui, bleekselderij, gember, kaneel, kurkuma, saffraan met het weekvocht, de steeltjes van de koriander en peterselie, de tomaten, bouillon, kikkererwten, linzen en 250 ml water in de slowcooker. Breng het geheel op smaak met zout en laat 9 uur op de lage stand garen, totdat het vlees mals en de peulvruchten zacht zijn. Roer het citroensap, de gehakte peterselie en koriander erdoor en voeg eventueel zout en peper toe.

Opmerking

Dit gerecht wordt traditioneel gegeten tijdens de Ramadan, maar deze Marokkaanse soep is perfect voor tijdens een koude winter. Doorgaans wordt de soep gemaakt met lamsvlees, maar kippendijen of runderlappen (stoofvlees) zijn een goed alternatief. Zolang je maar niet vergeet de kikkererwten een nacht te weken, is deze soep een eitje om te maken. De saffraan kun je prima weglaten.

Kookboek

Het recept 'Marokkaanse harira' is afkomstig uit het kookboek...

Slow cooked

Olivia Andrews

In 'Slow cooked' staan 100 recepten die zowel te maken zijn in de slowcooker als op het fornuis of in de oven. Van soep, de ultieme bolognese en vegetarische... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (5 stemmen)

Harira recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!