Knoflooksoep recepten

Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.

Knoflooksoep

Aïgo boulido, provençaalse soep op basis van kokend water ('bouilli', vandaar de naam) en knoflook; het is een van de alleroudste culinaire tradities uit de streek, waar het gezegde luidt: 'Taïgo boulido sauvo to vito' ('Knoflooksoep redt u het leven').

Recept knoflooksoep

Breng 1 liter water aan de kook en voeg 1 theelepel zout en 6 teentjes knoflook (fijngewreven of uit de pers) toe. Laat dit 10 minuten koken. Voeg 1 takje (liefst verse) salie, ¼ blaadje laurier en 1 klein takje tijm toe. Temper het vuur onmiddellijk en laat de kruiden een paar minuten trekken. Verwijder de kruiden en bind de soep met 1 eierdooier. Giet hem over in olijfolie gebakken sneetjes brood, eventueel belegd met een gepocheerd ei. Voeg aan de bouillon desgewenst 2 ontpitte en kleingesneden tomaten, 1 klein takje venkel, wat saffraan, een stukje gedroogde sinaasappelschil en 4 in dunne plakjes gesneden aardappels toe.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ]

[ Beeld: denio109 | Shutterstock.com ]