Knoflooksoep met lentegroenten van restaurant Sant Pau
bereiden
Ingrediënten
- 150 g gedopte tuinbonen
- 120 ml extra vergine olijfolie
- 1 bol knoflook, de teentjes uit elkaar gehaald en gepeld
- 8 sneden stevige landelijk volkorenbrood, ca. 250 g totaalgewicht, korsten verwijderd
- een royale scheut rode- of wittewijnazijn
- 4 grote eieren
- 4 grote groene asperges, bijgesneden en in stukjes van 3 cm
- 4 grote witte asperges, bijgesneden en in stukjes van 3 cm
- 1 kleine krop roodlof of radicchio, de harde kern verwijderd, in stukjes van 3 cm
- 150 g gedopte doperwten
Bereiden
Tenzij u zeer jonge tuinbonen gebruikt, moet u de bonen dubbel doppen. Breng een voor driekwart gevulde kleine pan water aan de kook. Voeg wat zout en de tuinbonen toe. Blancheer 1-2 minuten, giet af en laat schrikken onder de koude kraan. Knijp elke boon aan de tegenovergestelde kant van waar hij aan de peul vastzat; de boon zal er zo uit wippen. Leg de gedopte bonen weg.
Verhit 4 eetlepels olijfolie in een zware pan op matig vuur. Fruit er de knoflook ca. 3 minuten in tot hij zacht is. Voeg het brood toe en bak nog ca. 2 minuten tot alles gelijkmatig goudbruin is. Voeg 1 liter water toe en schep om. Doe alles in een blender of keukenmachine en draai tot een glad mengsel. Breng op smaak met zout. Doe terug in de pan, leg er het deksel op en houd warm op een laag vuur.
Pocheer de eieren. Breng een voor driekwart met water gevulde grote, diepe koekenpan op hoog vuur aan de kook. Voeg de azijn en 1 theelepel zout toe. Neem van het vuur. Breek een ei in een schoteltje laat het zachtjes in het water glijden. Herhaal met een tweede ei. U kunt de eieren ook in een speciale ei pocheerpan pocheren. Leg het deksel op de pan en laat ca. 3 minuten staan tot het wit gestold is maar de dooiers nog vloeibaar zijn. Schep de eieren met een schuimspaan over in een kom ijswater. Herhaal met de resterende 2 eieren. Laat de eieren tot het serveren in het ijswater.
Verhit de overgebleven 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan op matig vuur. Voeg de asperges, lof of radicchio, tuinbonen en doperwten toe en bak ca. 6 minuten tot ze net gaar zijn. Schep de groenten met een schuimspaan over in ondiepe soepborden en zorg dat ze goed verdeeld zijn. Doe vervolgens een gepocheerd ei in elk soepbord.
Verhit zo nodig het brood-knoflookmengsel tot het op serveertemperatuur is. Schep over de groenten in de soepborden en serveer de knoflooksoep direct.
Extra benodigd
Blender of keukenmachine
Opmerking
Knoflooksoep is een van de voornaamste gerechten van de Catalaanse en Spaanse landelijk keuken. Voor landarbeiders was deze makkelijk te maken soep heel versterkend na een ochtend hard werken.
Een schrijver van een Spaanse reisgids uit 1845 merkte op: "De Catalanen hebben een nationale soep van brood en knoflook… Mensen van stand halen hun neus op voor deze welriekende lekkernijen van het gemene volk."
Sopa d'all is heel simpel, maar chef Carme Ruscalleda van het beroemde Sant Pau restaurant heeft deze knoflooksoep een stap verder gebracht. Zij voegt lentegroenten toe voor extra kleur en structuur.
Kookboek
Het recept 'Knoflooksoep met lentegroenten van restaurant Sant Pau' is afkomstig uit het kookboek...
Uit eten in Barcelona
Phyllis Richardson
In Barcelona gaan de inwoners boodschappen doen op de befaamde La Boqueria markt en eten in enkele van de meest besproken restaurant in Europa... lees verder
© Good Cook