Acht-schattensoep

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 15 g Koreaanse glasnoedels (dangmyeon, o.a. toko)
  • 1½ eetlepel gedroogde boomoren of judasoren (o.a. toko)
  • 200 g kippenvleugels
  • 4 gedroogde sint-jakobsschelpen (conpoy, o.a. toko) of 3 eetlepels gedroogde garnalen (o.a. toko)
  • 3 gedroogde shiitakes, minimaal 30 minuten geweekt in 100 ml heet water
  • 80 g wit krabvlees (o.a. vishandel)
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • Chinese zwarte rijstazijn, voor erbij
  • smaakmakers (gemengd in deze volgorde)
  • 2 eetlepels maïzena, met 2 eetlepels water gemengd tot een papje
  • 2 theelepels donkere sojasaus
  • 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn (optioneel)
  • ½ theelepel witte peper
  • 2 eetlepels Chinese zwarte rijstazijn (o.a. toko)

Bereiden

Laat de glasnoedels en de boomoren samen in een grote kom heet water minimaal 30 minuten weken. Week de shiitakes apart, want dit weekvocht heb je straks nog nodig.

Voeg de kippenvleugels, de gedroogde sint-jakobsschelpen of de gedroogde garnalen en 2 liter water toe aan een grote pan, breng aan de kook en laat met een deksel op de pan 1 uur zachtjes koken.

Druk intussen het vocht uit de shiitakes en vang het weekvocht daarbij op. Verwijder de steeltjes van de shiitakes en snijd de hoedjes fijn.

Giet de glasnoedels en de boomoren af. Snijd de boomoren in fijne reepjes en de noedels in stukjes van ongeveer 5 cm.

Zet het vuur onder de bouillon uit. Gedroogde garnalen kun je in de bouillon laten, maar haal de kippenvleugels en de sint-jakobsschelpen er wel uit. Scheur de sint-jakobsschelpen en het kippenvlees in stukjes en gooi het vel en de botjes van de kip weg. Voeg de sintjakobsschelpen en het kippenvlees weer toe aan de bouillon.

Schenk het weekvocht van de shiitakes langzaam in de pan met bouillon en zorg ervoor dat je het gruis op de bodem niet mee schenkt. Voeg het krabvlees, de boomoren, de shiitakes, de glasnoedels en de smaakmakers toe aan de bouillon. Breng op middelhoog vuur aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken, zodat de soep dikker wordt.

Zet het vuur uit en schenk het ei erbij. Roer door om een eiersoepeffect te krijgen.

Breng op smaak met zout. Voeg vlak voor het serveren de sesamolie toe en garneer met de lente-ui.

Serveer met een klein schaaltje Chinese zwarte rijstazijn die gasten naar smaak aan hun kom kunnen toevoegen.

Tips

Om de kooktijd te verkorten kun je de kippenvleugels en het water in dit recept vervangen door een handvol in stukjes gescheurde gare kip en 2 liter kippenbouillon. Het is niet erg als je een of twee ingrediënten niet hebt. Het belangrijkste onderdeel van de soep zijn de smaakmakers, dus je kunt hem echt maken met welke ingrediënten je maar wilt, met zoveel of zo weinig textuur als je wilt, en hem zelfs veganistisch maken!

Opmerking

De 'acht schatten' in dit recept verwijzen naar de hoeveelheid ingrediënten en de bouillon die je nodig hebt voor de soep. Acht is een geluksgetal voor de Chinezen, en staat symbool voor rijkdom en voorspoed. Ik serveerde deze soep tijdens mijn Chinees-Nieuwjaarsfeestmaal van acht gangen bij het restaurant Darjeeling Express van Asma Khan in 2018. Ik heb fijne herinneringen aan de uitgebreide banketten met honderden gasten in grote Chinese restaurants in Maleisië. Een Chinees banket bevat altijd een soep. Mijn favoriete soep bij deze banketten was vroeger haaienvinnensoep. Natuurlijk zou ik nu nooit meer haaienvin eten, maar mijn versie is zo lekker dat ik het origineel niet eens mis. Het ging altijd om de verschillende smaken en texturen, en dan vooral de toevoeging van een klein scheutje zwarte rijstazijn aan het eind. Het was in wezen een luxueuze hete, zure soep!

Kookboek

Het recept 'Acht-schattensoep' is afkomstig uit het kookboek...

Sambal Shiok

'Sambal Shiok' neemt je mee naar een van de meest gevarieerde Aziatische keukens die zich kenmerkt door invloeden uit o.a. China, India en Indonesië. Ontdek dat de Maleisische keuken een perfecte balans tussen zoet, zuur, zout en spicy

... lees verder

© Good Cook

Overige soep tips