Spruitjessoep met gesuikerde bacon en geroosterde hazelnoten
bereiden
Ingrediënten
- 50 g boter
- 175 g aardappel, in blokjes
- 175 g ui, gesnipperd
- 400 g spruitjes
- 1,1 liter kippenbouillon
- 250 ml slagroom of melk, of een mengsel hiervan
- 50 g rauwe, bruine hazelnoten
- 25 g lichtbruine basterdsuiker
- 6 plakken bacon of ontbijtspek (desgewenst gerookt)
Bereiden
Maak eerst de soep. Smelt de boter in een grote pan op matig vuur. Voeg, zodra de boter schuimt, de aardappel en ui toe, breng op smaak met zout en peper en roer goed. Leg een vel bakpapier op de groenten en leg het deksel op de pan. Zet het vuur laag en smoor de groenten 8 tot 10 minuten, of tot ze zacht zijn. Roer af en toe door.
Maak de spruitjes schoon terwijl de ui en aardappel smoren. Snijd de onderkant van de spruitjes, verwijder de buitenste twee of drie bladeren en gooi ze weg. Snijd de spruitjes in dunne plakjes en zet ze aan de kant.
Voeg, zodra de aardappel en ui 10 minuten hebben gesmoord, de kippenbouillon toe en kook 2 tot 3 minuten tot de aardappel gaar is.
Voeg de spruitjes toe en kook ze, zonder deksel op de pan, op hoog vuur tot ze na ongeveer 2 tot 3 minuten gaar zijn. Kook ze niet te lang, want dan verliezen de spruitjes hun verse kleur en smaak. Voeg de melk of slagroom toe en pureer de soep glad. Voeg een beetje meer bouillon toe als je een iets dunnere soep wilt. Proef of de soep op smaak is.
Verwarm de oven voor tot 200 °C om de hazelnoten en de bacon te bereiden.
Leg de hazelnoten op een bakplaat, rooster ze 6 tot 8 minuten in de voorverwarmde oven en controleer ze geregeld omdat ze snel kunnen verbranden.
Test ze, door de bakplaat uit de oven te halen, en voorzichtig de schilletjes van een paar hazelnoten te wrijven – onder het schilletje moeten de hazelnoten goudbruin zijn. Schep ze als ze klaar zijn van de bakplaat op een schone theedoek en wrijf met de theedoek om de velletjes te verwijderen. Gooi de velletjes weg en hak de noten grof. Zet de hazelnoten tot gebruik aan de kant.
Maak de gesuikerde bacon. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Schep de lichtbruine basterdsuiker op een bord, haal de plakjes bacon aan beide kanten door de suiker zodat ze er helemaal mee bedekt zijn. Gebruik als dat nodig is meer suiker. Rooster de bacon 5 tot 6 minuten in de oven tot de bacon aan beide kanten gekaramelliseerd is. Haal de bacon uit de oven en laat hem afkoelen en knapperig worden. Breek of knip met een schaar de bacon in stukjes van ongeveer 1 cm.
Verwarm de soep zachtjes tot hij dampt, schep de soep in kommen en strooi de geroosterde hazelnoten en gesuikerde bacon erover. Serveer de soep onmiddellijk.
Extra benodigd
Bakpapier, staafmixer
Variatietip
Gebruik groentebouillon in plaats van kippenbouillon voor een vegetarische versie en laat de gesuikerde bacon weg.
Tip
Verwarm de soep als hij wordt opgewarmd tot het punt waarop hij gaat dampen en serveer hem dan. Langdurig koken bederft de kleur en smaak van groene soepen evenals de gladde zijdeachtige textuur van deze soep.
Opmerking
Je raakt helemaal in kerstsfeer met deze soep, waarbij de gesuikerde bacon en de geroosterde hazelnoten de spruiten een feestelijke smaak en een heerlijk knappertje geven. De gesuikerde bacon kun je uren voorafgaand aan het opdienen maken. De hazelnoten kun je zelfs een paar dagen van tevoren roosteren.
Kookboek
Het recept 'Spruitjessoep met gesuikerde bacon en geroosterde hazelnoten' is afkomstig uit het kookboek...
Soep. Bouillon. Brood.
Rachel Allen
Soep als starter van een diner, als hoofdmaaltijd, als opkikker tussendoor: soep is ideaal en lekker voor elke gelegenheid. Verwarmend, energieopwekkend, vullend of juist fris: met soep kun je alle kanten op. Van klassiekers als soup au pistou
... lees verder © Good Cook