Romige tomatensoep met balletjes
- 4 personen
- 45 min
- waardering 8,1
- Voorgerecht
- Hollands
- Vlees
Ingrediënten
- 1 kg rijpe tomaten (of 1 kg gepelde tomaten)
- 1 ui, fijngehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 laurierblad
- 1 takje verse tijm
- een snufje suiker
- 100 ml slagroom
- voor de gehaktballetjes
- 100 g rundergehakt
- 2 theelepels komijnzaad
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 1 eierdooier
- 1 theelepel olijfolie
Bereiden
Doe het rundergehakt in een ruime kom en kneed er de komijn, ui en eierdooier door. Zet de kom minstens 15 minuten in de koelkast.
Was de tomaten. Verwijder de harde kern en snijd de tomaten in stukjes.
Fruit de ui zachtjes in de olijfolie. Schep er de knoflook, tomatenpuree en blokjes tomaat door.
Bind het laurierblad op met het takje tijm (bind het touwtje aan het handvat van de pan zodat je het bouquet garni niet vergeet te verwijderen voor je de soep pureert). Breng op smaak met een beetje zout en wat suiker.
Voeg 250 ml water toe en breng aan de kook. Draai het vuur lager. Leg het deksel op de pan en laat 15 tot 20 minuten sudderen.
Maak de balletjes terwijl de soep kookt. Rol met de hand kleine balletjes van het gehaktmengsel. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Doe er de gehaktballetjes in en bak ze volledig gaar. Breng ze op smaak met zout en peper.
Verwijder het takje tijm en het laurierblad. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg de slagroom toe en breng zo nodig op smaak met een beetje extra zout en peper.
Doe de balletjes in de tomatensoep. Laat alles ongeveer 5 minuten doorwarmen, zodat de verschillende smaken van de balletjes (gebakken vlees, komijn, enz.) mooi opgaan in de smaken van de soep.
Extra benodigd
Staafmixer
Kookboek
Het recept 'Romige tomatensoep met balletjes' is afkomstig uit het kookboek...
Amuse soepjes
Anna-Catherine Bley
Het enige dat je nodig hebt om deze tijdloze amuse soepjes te maken is een staafmixer. Daarmee tover je wat je ook hebt gekookt in een fluweelzachte verrassing... lees verder
© Good Cook