Uiensoep met cognac en kaastoast
- 4 personen
- 100 min
- waardering 8,2
- Voorgerecht
- Frans
- Vlees
Ingrediënten
- 1 kg uien
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 laurierblad
- 1 kruidnageltje
- 10 zwarte peperkorrels
- 1¼ liter runder- of groentebouillon
- 1 eetlepel wittewijnazijn
- 1 glas droge witte wijn
- sneetjes oud stokbrood of gewone boterhammen
- 100 g oude kaas, geraspt
- cognac
Bereiden
Pel de uien en snijd ze in niet te dunne, maar ook zeker niet te dikke ringen; laten we zeggen zo'n 2 millimeter. Verhit de olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur en voeg de uien toe. Strooi er ½ theelepel zout over en laat de uien een minuut of 2 bakken terwijl je ze omschept met een houten lepel.
Zodra ze beginnen te kleuren draai je het vuur laag, voeg de laurier, het kruidnageltje en de peperkorrels toe en laat de uien zo'n 45-60 minuten zachtjes stoven. Schep ze om de 5-10 minuten even om. Als ze na 45 minuten nog erg licht van kleur zijn, zet dan het vuur wat hoger, maar blijf er in dat geval bij om te voorkomen dat de uien te donker worden. Je wilt ze mooi goudbruin hebben, niet verbrand.
Voeg de bouillon toe, plus de azijn en breng alles aan de kook. Draai het vuur weer lager en laat de soep 15 minuten zachtjes koken. Voeg nu de wijn toe en laat de soep opnieuw 15 minuten koken.
Rooster intussen het brood in een broodrooster of in de oven. Beleg de geroosterde broodjes met de geraspte kaas en schuif ze even onder een hete grill.
Proef de soep en maak op smaak met versgemalen peper en zo nodig ook zout. Schep de soep in kommen, schenk in elke kom een klein scheutje cognac en laat in elk een geroosterd kaasboterhammetje drijven. Wie niet van soppig brood in zijn soep houdt, kan de kaastoast er natuurlijk ook apart bij eten.
Opmerking
Een goede uiensoep is diep reebruin van kleur, sterk als een dubbelgetrokken ossenstaartbouillon en gevuld met zoete slierten die als het ware wegsmelten op je tong. Ik vind het altijd weer wonderlijk hoe je van weinig meer dan uien en water zoiets krachtigs kunt brouwen. Iedereen maakt uiensoep natuurlijk op zijn eigen manier; met of zonder bloem, met of zonder wijn, al dan niet gegratineerd met kaas. Maar hoe je het verder ook doet, de soep wordt pas echt lekker als je de uien heel lang en rustig laat stoven tot ze zacht en zoet zijn. Uiensoep is slow food, eten waaraan je alleen moet beginnen als je er alle tijd en aandacht aan kunt geven die het verdient.
Kookboek
Het recept 'Uiensoep met cognac en kaastoast' is afkomstig uit het kookboek...
Comfort food
Janneke Vreugdenhil
'Comfort food' gaat over eten zoals eten bedoeld is: om onszelf en de onzen te voeden, te verwarmen en te verwennen. Eten om het leven te vieren - ook als het... lees verder
© Nieuw Amsterdam