
Fregula con le arselle
- 4 personen
- 15 min
- waardering 8,5
- Voorgerecht
- Italiaans
- Vis
Ingrediënten
- 1 teentje knoflook
- extra vierge olijfolie
- 500 g voorgeweekte schelpen
- ½ glas witte wijn
- 240 g fregula
- 1 tot 1,5 liter groentebouillon
- 1 klein bosje peterselie
Bereiden
Bak in een pan op middelhoog vuur de hele knoflook met 2 of 3 eetlepels olijfolie, voeg de schelpdieren en de wijn toe, laat verdampen, dek af en laat net lang genoeg koken tot de schelpen opengaan (niet meer dan 5 minuten).
Zet het vuur af en zeef het sap. Houd dat apart. Haal enkele weekdieren uit hun schelp en bewaar ze op kamertemperatuur.
Kook de fregula 2 minuten voor het einde van de bereidingstijd in de kokende groentebouillon en voeg dan het sap en de schelpen toe. Het resultaat moet de consistentie van een soep hebben. Voeg een drupje olie en een paar gehakte peterselieblaadjes toe.
Opmerking
Deze zeer gevulde zeesoep is een van de populairste variaties op de Sardijnse pastaballetjes, vergelijkbaar met parelcouscous.
Fregula
Dit zijn grote griesmeelkorrels van harde tarwe, beter bekend - maar ten onrechte - als fregola. Het woord komt van het Latijnse ferculum, wat eerst 'dienblad' betekende, daarna 'schotel' en toen 'gerecht'.
Kookboek
Het recept 'Fregula con le arselle' is afkomstig uit het kookboek...

Proeven van Italië
François-Régis Gaudry
Hoe wordt een Italiaanse maaltijd bereid? Wat is de échte geschiedenis van pizza? Kan gnocchi ook als dessert worden gegeten? Wat zijn de 35 manieren om een Italiaanse koffie te bestellen?... Geen onderwerp blijft onbesproken... lees verder
© Uitgeverij Lannoo