Apple tansy
bereiden
Ingrediënten
- 1 of 2 zoete appels
- 3 eieren
- 50 ml magere room of culinaire room (30%)
- 1 theelepel rozenwater
- telkens een snuifje van nootmuskaat, kaneel, gemberpoeder
- een nootje boter
- 1 theelepel suiker
Bereiden
Verwijder het klokhuis uit de appels en snijd ze in dunne schijfjes.
Maak een beslag door de eieren los te kloppen met room, rozenwater en specerijen.
Smelt de boter in de pan, verdeel de appelschijfjes netjes en bak ze licht aan. Als ze gaan kleuren, draai ze om en giet er het eiermengsel over. Bak zoals je met een omelet zou doen.
Serveer en bestrooi licht met suiker.
Variatietip
Probeer deze pudding ook eens met pruimen of perziken, of in het seizoen boerenwormkruid, fijngehakt.
Opmerking
Een tansy is een middeleeuws eiergebak met boerenwormkruid – tansy in het Engels. Het gerecht werd exclusief in de lente klaargemaakt, wanneer het kruid niet giftig was. Daarom raakte het verbonden met Pasen en de vasten. Het vormde inderdaad het perfecte gerecht om de laatste eieren te gebruiken voordat men aan het vasten sloeg. In Vlaanderen werd vroeger trouwens ook een pannenkoek met boerenwormkruid gemaakt, de kruidkoek. Nu wordt deze pannenkoek enkel nog gegeten rond Diest. De Engelse tansy verscheen voor het eerst in 1430. Natuurlijk bestond het waarschijnlijk al veel langer, maar kookmanuscripten uit die periode zijn heel zeldzaam. In oude kookboeken en manuscripten stond meestal maar één recept voor een tansy, maar al snel komen we recepten tegen voor een apple tansy, een damson tansy en nog andere variaties waarin het bittere kruid waaraan de pannenkoek zijn naam dankt, vaak zelfs wordt weggelaten. Misschien omdat dat de mensen ook een tansy wilden kunnen bereiden op andere momenten dan in de lente, wanneer ze eieren overhadden. Tegen de zeventiende eeuw voegde men room en specerijen toe zoals nootmuskaat, gember, kaneel en waarschijnlijk foelie. Broodkruim werd er ook wel eens in gegooid. Vandaag wordt de tansy ook afgewerkt met een zuur sap, zoals vruchten- of bloemenazijn, of het sap van sinaasappels.
Kookboek
Het recept 'Apple tansy' is afkomstig uit het kookboek...
Pride and Pudding
Regula Ysewijn
Regula Ysewijn neemt je in Pride and Pudding mee op reis door de fascinerende culinaire geschiedenis van Groot-Brittannië en vertelt waarom de Britse keuken ten onrechte een slechte naam kreeg. Via authentieke en historische gerechten
... lees verder © Carrera Culinair. Beeld: Regula Ysewijn