Eve's pudding

1 pudding
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 3 stoofappels
  • 50 g krenten
  • 1 eetlepel lichtbruine suiker
  • 200 g boter
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 50 g lichtbruine suiker
  • 4 eieren
  • 200 g vers broodkruim

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Beboter de cakeplaat of taartvorm royaal.

Schil en snijd de appels in grote maar elegante blokjes. Verdeel de appels, krenten en de eetlepel suiker over de vorm.

Maak het beslag door de boter, geraspte citroenschil en suiker romig te kloppen in een mengkom. Voeg één voor één de eieren toe en daarna het broodkruim.

Giet het beslag gelijkmatig over de appels en bak 50 tot 60 minuten in het midden van de oven of tot de pudding goudkleurig is.

Serveer met clotted cream, custard of vanille-ijs.

Extra benodigd

Cakeplaat of taartvorm van 18 tot 20 cm

Variatietip

Waarom vervang je de krenten eens niet door gestoofde rabarber? Je scoort er gegarandeerd punten mee op een druilerige zondagmiddag. Je kunt deze pudding ook maken met 200 g bloem in plaats van broodkruim.

Tip

Hoewel je volgens het moderne recept een eenvoudige sponge cake moet maken, gebruik ik liever vers broodkruim. Zo krijg je immers een meer authentieke pudding. Men gebruikte broodkruim toen rijsmiddelen nog niet gebruikelijk waren. Gebruik het beste brood dat je je kunt veroorloven, want dat zal altijd bepalend zijn voor je pudding. Gebruik in ieder geval geen broodkruim uit de winkel, dat is een totaal ander product.

Opmerking

Wanneer ik de naam Eve's pudding hoor, denk ik onmiddellijk aan appels – zowel het oudste recept als de moderne pudding bevat deze lekkere vruchten. Maar in het midden van de negentiende eeuw werden ook andere vruchten gebruikt en noemde men het gerecht in de instructies een soufflé pudding. Volgens het onderstaande recept en ook die in latere boeken moest de pudding gekookt worden en mochten er geen lagen zichtbaar zijn. De moderne versie wordt echter bereid met een laag fijngesneden appels en een laag sponge cake. Dit is een compleet andere pudding, die niet opduikt onder de naam Eve's pudding in negentiende-eeuwse boeken, noch in de twintigste eeuw. Maar je kunt hem vergelijken met verschillende andere puddings. Het is niet duidelijk wanneer de 'moderne' Eve's pudding bereid met sponge cake precies populair werd, maar hij is nog steeds heel geliefd en smaakt heerlijk op een koude winterdag.

Kookboek

Het recept 'Eve's pudding' is afkomstig uit het kookboek...

Pride and Pudding

Regula Ysewijn neemt je in Pride and Pudding mee op reis door de fascinerende culinaire geschiedenis van Groot-Brittannië en vertelt waarom de Britse keuken ten onrechte een slechte naam kreeg. Via authentieke en historische gerechten

... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Regula Ysewijn

Appel toetjes tips