Chocolademousse met appel en meringue
bereiden
wachten
Ingrediënten
- voor de appelgelei
- 7 blaadjes gelatine
- 500 ml appelsap (van goede kwaliteit)
- 125 g suiker
- voor de meringue met appel
- 1 kg appels
- 4 eiwitten
- 100 g suiker
- voor de chocolademousse
- 150 g chocolade
- 1 eetlepel calvados
- 4 eieren, de witten en dooiers gescheiden
- 15 lepelbiscuitjes of lange vingers
Bereiden
Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Doe het appelsap met de suiker in een pan en breng het tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur en roer er de gelatine door tot die is opgelost. Giet een 2 cm dikke laag gelei in elk glas. Zet de glazen 30 minuten in de koelkast.
Snijd de appels in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Kook de appel in kleine porties in een afgedekte magnetronschaal in de magnetron, of een paar minuten in een beetje water in een pan tot ze net gaar zijn. Verdeel de blokjes appel in twee porties en bewaar ze in de koelkast.
Laat voor de chocolademousse de chocolade smelten in de magnetron of in een au bain-marie pan. Roer er de calvados en dan een voor een de eierdooiers door. Klop de eiwitten tot stijve pieken. Vouw het schuim met een spatel losjes door het chocolademengsel.
Verkruimel de koekjes met een lepel en verdeel het kruim over de glazen. Verdeel er dan de helft van de blokjes appel over. Doe de chocolademousse in een spuitzak en spuit hem in de glazen tot op 1 of 2 cm van de rand. Zet de glazen weer 30 minuten in de koelkast.
Klop voor het meringue de eiwitten tot zachte pieken. Voeg de suiker toe en klop nog 1 tot 2 minuten tot stijve pieken. Vouw er met een spatel losjes de overgebleven appel door. Schep dit mengsel voorzichtig tot aan de rand in de glazen en strijk de bovenkant glad met een metalen spatel.
Karameliseer de bovenkant met een crème-brûléebrander.
Je kunt de glazen vlak voor het serveren desgewenst een paar tellen in een 2 cm diep laagje heet water zetten om de gelei iets vloeibaar te maken.
Extra benodigd
Mixer, spuitzak, crème-brûléebrander
Opmerking
Gebruik voor een strikt vegetarische versie van dit recept agar-agar in plaats van gelatine.
Kookboek
Het recept 'Chocolademousse met appel en meringue' is afkomstig uit het kookboek...
Heerlijke chocolade uit een glas
José Maréchal
Laat je ook verleiden door deze heerlijke recepten die alle zintuigen zullen prikkelen! Choco-munt, choco-citroen, chocoladetruffels met lavendel, cacaosorbet... lees verder
© Good Cook