Catalaanse crème
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 500 ml melk
- 1 kaneelstokje (of 2 snufjes poeder)
- de schil van 1 citroen
- 4 eierdooiers
- 125 g fijne tafelsuiker
- 20 g maïzena
- 60 g rietsuiker
Bereiden
Verhit in een pan de melk, kaneel en citroenschil op laag vuur.
Doe intussen de dooiers in een grote kom en klop er de fijne tafelsuiker door tot het mengsel romig en lichtgeel van kleur is. Klop er dan de gezeefde maïzena door.
Giet het hete melkmengsel door een fijne zeef en klop het door het dooiermengsel. Doe het mengsel in een pan en zet die op laag vuur.
Blijf roeren tot het mengsel dik begint te worden. Giet de warme crème voorzichtig in kleine porseleinen of aardewerken ovenschaaltjes.
Zet de crèmes minstens 2 uur in de koelkast.
Bestrooi de crèmes vlak voor het serveren met rietsuiker en karameliseer ze met een brander.
Geen brander? Verwarm de ovengrill voor. Zet je crèmes in een voor de helft met koud water gevulde ovenschaal en bestuif ze met de suiker. Zet ze dan onder de grill en houd ze goed in de gaten. Draai de ovenschaal af en toe, zodat de crèmes gelijkmatig bruin worden.
Kookboek
Het recept 'Catalaanse crème' is afkomstig uit het kookboek...
Crème brûlée, zacht en romig
José Maréchal
Klassieke crème brûlée, met speculaas of met verse vruchten, maar ook kleine crèmes met pistachenoten en cacao, met honing en rozemarijn, en natuurlijk... lees verder
© Good Cook