Crème brulée (klassiek)

4 personen
bereiden

waardering 8obv 16 waarderingen

Bevat per portie

475 kcal
7 g eiwit
31 g vet
42 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • naar smaak: 1 limoen
  • 250 ml melk
  • 5 eidooiers
  • 250 ml slagroom
  • 150 g suiker

Bereiden

Verwarm de oven voor op 125 °C.

Snijd het vanillestokje open. Indien gewenst: boen de limoen schoon en snijd de schil er dun af. Breng in een pan de melk tegen de kook. Leg het vanillestokje (en de limoenschil) erin en laat de melk tegen de kook aan ca. 10 minuten zachtjes trekken. Verwijder dan het vanillestokjes (en de limoenschil).

Klop in een kom de eidooiers met 75 g suiker met de handmixer licht en romig. Klop de melk en slagroom erdoor. Schenk dit mengel in 4 ingevette eenpersoons ovenschaaltjes. Schuif de schaaltjes in de oven en laat de crème in ca. 1 uur stollen. Laat de crème daarna afkoelen en in de koelkast door en door koud worden.

Strooi de rest van de suiker over de crème. Laat de suiker met behulp van een speciaal ijzer, dat je eerst in het vuur heet laat worden of met een speciale brander, mooi goudbruin karameliseren. Of zet de schaaltjes in een passende braadslede, vul de tussenruimte op met ijsblokjes en schuif de schaaltjes zo vlak onder een hete grill tot het suikerlaagje krokant en mooi goudbruin is.

Extra benodigd

Mixer

Het recept 'Crème brulée (klassiek)' wordt je aangeboden door . Beeld: mama_mia | Shutterstock.com

Crème brûlée tips

Reacties op dit recept

  • emmie sorry maar dit is geen goed recept van creme brulee. voor creme brulee gebruik je eigenlijk geen melk maar room. maar in dit geval half half kan ook. dan kook je de melk niet maar je warmt hem op samen met het stokje. ondertussen ROER je de suiker met de eidooiers rustig en niet met de handmixer. er mogen geen luchtbellen inkomen! en je zet het in de oven in een bak kokend water.
  • Merloo Het is inderdaad met room gemaakt, maar kan ook half om half. Persoonlijk breng ik de helft van de melk aan de kook met alle room en vanillestokje + de helft van de suiker.En de andere helft melk/suiker klop ik voorzichtig met de eierdooiers door elkaar, dan de warme room/melk met het ei/melkmengsel vermengen, en geheel nog een keer verwarmen (niet koken), en de rest spreekt voor zich.
  • Wesselien Eerder geschreven puntjes van kritiek zijn terecht. Het recept Crème brûlée van Isabel Brancq (ook op deze site) benadert beter te perfectie. Ik heb de schil van een limoen meegekookt met de melk/room en het eimengsel bij de room/melk gevoegd en niet andersom, om stollen van het ei te voorkomen.
    • redactie okoko recepten Met het crème brûlee recept van Isabel Brancq wordt dit recept bedoeld.