Vanillecrème met speculaas

  • 4 personen
  • 90 min
  • waardering 7,7
  • Nagerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • ½ vanillestokje
  • 120 ml melk
  • 4 eierdooiers
  • 70 g fijne tafelsuiker
  • 350 ml slagroom
  • 4 speculaaskoekjes

Bereiden

Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap er de zaadjes uit. Verhit de zaadjes met de melk in een pan op laag vuur.

Doe intussen de dooiers in een grote kom en klop er de fijne tafelsuiker door tot het mengsel romig en lichtgeel van kleur is. Klop er de koude slagroom door tot alles goed gemengd is. Voeg al kloppend de hete vanillemelk toe tot alles weer goed gemengd is.

Giet het mengsel in een passende schaal en zet minstens 2 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 95 °C.

Giet de crème voorzichtig over in kleine porseleinen of aardewerken ovenschaaltjes. Leg voorzichtig een speculaaskoekje op elke crème.

Zet ze in een ovenschaal, schenk deze halfvol met kokend water en laat zo au bain-marie ca. 1 uur tot 1 uur en 15 minuten in de oven bakken. De crèmes moeten net stevig, maar nog zacht in het midden zijn.

Zet de gare crèmes wanneer ze iets zijn afgekoeld minstens 1 uur voor het serveren in de koelkast.

Kookboek

Het recept 'Vanillecrème met speculaas' is afkomstig uit het kookboek...

Crème brûlée, zacht en romig

José Maréchal

Klassieke crème brûlée, met speculaas of met verse vruchten, maar ook kleine crèmes met pistachenoten en cacao, met honing en rozemarijn, en natuurlijk... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (9 stemmen)

Crème brûlée recept tips

Reacties op dit recept

  • KittyVanwege omstandigheden 2 dagen in de koelkast gehad maar opstijven deed t toetje niet, heb t weggegooid.

    reageren

  • HendrikHet is wel handig als je gewoon het recept volgt. Dus niet 2 dagen in de koelkast, maar 2 uur in de koelkast, dan ruim 1 uur in de oven en vervolgens nog 1 uur koud zetten. Werkt als een trein...

    reageren