Geroosterde rabarber met aardbeien en muntsuiker
bereiden
Ingrediënten
- 500 g jonge rabarber
- 250 g stevige aardbeien
- ½ bosje munt (+ extra voor garnering)
- 50 g suiker
- 50 g boter
- 1½ eetlepel witte basterdsuiker
- ca. 200 g mascarpone
Bereiden
Maak de rabarber schoon: snijd de wortelkanten en bovenkanten van de stengels af. Verwijder eventuele lelijke plekken. Snijd de stengels in stukken van 9- 10 cm. Maak de aardbeien schoon en snijd grote exemplaren doormidden.
Hak de munt grof. Doe de muntblaadjes en suiker in een keukenmachine of blender en mix tot het een mooi groen mengsel is (of hak de muntblaadjes superfijn en meng ze door de suiker). Zet alle ingrediënten tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Smelt de boter met de basterdsuiker al roerend op laag vuur. Doe de rabarber in een passende ovenschaal en schenk de boter erover. Zet de rabarber ca. 15 minuten in het midden van de oven tot de stengels zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Keer ze halverwege voorzichtig om.
Leg de laatste 3 tot 5 minuten de aardbeien bij de rabarber in de schaal, bedruip ze wat met het stoofvocht en zet de schaal terug in de oven tot de aardbeien iets zacht zijn.
Schep met een eetlepel op vier bordjes een ‘quenelle’ (eivormig balletje) mascarpone. Verdeel de aardbeien en rabarberstengels over de bordjes en bestrooi ze met wat muntsuiker. Garneer met muntblaadjes. Geef de rest van de muntsuiker erbij.
Extra benodigd
Keukenmachine of blender
Opmerking
Zelfs rabarberhaters zullen dit toetje lusten, want de rabarber verliest in de oven vrijwel al het samentrekkends en wordt meer romig dan zuur.
Kookboek
Het recept 'Geroosterde rabarber met aardbeien en muntsuiker' is afkomstig uit het kookboek...
52 Weekendmenu's
Onno Kleyn & Loethe Olthuys
Volkskrant-lezers zijn er elke week weer blij mee: de weekendmenu's die elke zaterdag in het 'Volkskrant magazine' verschijnen. Goed uitgewerkte, bijzondere... lees verder
© Nieuw Amsterdam