Schwarzwalder tiramisu
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 250 g mascarpone
- 60 g fijne tafelsuiker
- 2 eetlepels kirsch + 30 ml voor de siroop
- 250 ml koude slagroom
- 200 g morelkersen (in blik of pot)
- 100 g geschaafde pure chocolade
- voor het chocolade génoisebeslag
- 4 eieren
- 120 g fijne tafelsuiker
- 120 g bloem
- 20 g cacao
Bereiden
Maak eerst het génoisebeslag. Meng in een ruime kom de eieren met de suiker. Zet de kom op een pan sudderend water. Klop het mengsel krachtig tot een schuimig geheel. Neem zodra het mengsel lauw is (ongeveer 40 °C) de kom van de pan water. Blijf kloppen tot het mengsel koel is. Voeg beetje voor beetje de bloem en cacao toe. Meng alles telkens losjes met een pannenlikker.
Vet een cirkel bakpapier van 18 tot 20 cm doorsnee (dezelfde doorsnee als de bakvorm) met boter in en bestuif hem met bloem. Leg het papier in de bakvorm. Schep het beslag in de vorm. Bak ongeveer 30 minuten in de oven op 180 °C. Neem uit de oven, stort de cake uit de vorm en laat hem afkoelen.
Klop de mascarpone met de suiker en kirsch. Klop de slagroom tot stijve pieken. Spatel de slagroom losjes door het mascarponemengsel. Snijd de génoisecake horizontaal doormidden.
Giet de kersen af en bewaar de siroop. Meng 300 ml kersensiroop met 30 ml kirsch. Besprenkel een helft van de génoisecake met het siroop-kirschmengsel. Smeer er dan de mascarponecrème over. Schik er de uitgelekte kersen op (bewaar een paar kersen voor het garneren). Besprenkel ook de tweede cakecirkel met de siroop en leg hem op de eerste. Besmeer met de overgebleven mascarponecrème. Garneer met de geschaafde chocolade en een paar kersen. Zet minstens 3 uur in de koelkast.
Extra benodigd
Bakpapier
Opmerking
Liefhebbers van Schwarzwaldertaart zullen meteen de heerlijke smaak van de kersen en kirsch in deze tiramisu herkennen.
Kookboek
Het recept 'Schwarzwalder tiramisu' is afkomstig uit het kookboek...
Tiramisu verrassend anders
Corinne Jausserand
Je bent al helemaal weg van de originele tiramisu, die zo romig, vol en heerlijk is? In dit boek vind je een schat aan variaties waar alle fijnproevers van zullen... lees verder
© Good Cook