Tiramisu met karamel

6 personen
bereiden
wachten

waardering 6,5obv 4 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 150 g mascarpone
  • 4 petits-suisse kaasjes of 120 g fromage frais
  • 12 koekjes naar keuze
  • voor de zoute karamel
  • 200 ml slagroom
  • 160 g fijne tafelsuiker
  • 80 g lichtgezouten boter, in kleine blokjes gesneden
  • 1 tot 2 snufjes fleur de sel

Bereiden

Maak de zoute karamel. Verhit de slagroom tot lauw in de magnetron. Doe de suiker in een pan en laat zonder te roeren smelten op matig vuur. De gesmolten suiker zal een mooie gouden karamelkleur krijgen. Neem zodra dit gebeurt meteen de pan van het vuur. Giet er heel geleidelijk de lauwe slagroom bij (pas op voor spetters). Meng goed. Voeg dan de stukjes boter toe en roer tot de karamel romig is. Zet de pan weer op een laag vuur en laat onder voortdurend roeren 2 tot 3 minuten zachtjes verhitten tot de saus helemaal glad is. Voeg wat fleur de sel toe en meng weer goed. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Splits het ei. Doe de mascarpone, petits-suisses en eierdooier in een ruime kom. Klop tot alles goed gemengd is. Voeg de helft van de zoute karamelsaus toe. Klop weer goed. Klop het eiwit tot stijve pieken. Schep het eiwitschuim losjes door het mascarponemengsel.

Verkruimel de koekjes met een deegroller. Doe het koekjeskruim in dessertglazen. Vul de glazen tot de helft met het mascarponemengsel. Giet er dan een 2 tot 3 mm dik laagje zoute karamelsaus over. Eindig met een laagje mascarponemengsel. Zet 3 tot 4 uur in de koelkast.

Opmerking

Dit is een recept voor karamel dat echt iedereen kan maken. Koop als je geen tijd hebt om zelf een zoute karamel te maken kant-en-klare karamel in een potje. Je kunt er desgewenst ook een potje melkconfituur voor in de plaats gebruiken.

Kookboek

Het recept 'Tiramisu met karamel' is afkomstig uit het kookboek...

Tiramisu verrassend anders

Je bent al helemaal weg van de originele tiramisu, die zo romig, vol en heerlijk is? In dit boek vind je een schat aan variaties waar alle fijnproevers van zullen... lees verder

© Good Cook

Tiramisu tips