Kleverige loempia's (popiah goreng bersira)
- 16 stuks
- 45 min
- waardering 8,5
- Hapje
- Oosters
- Vis
Ingrediënten
- 1 daikon (ca. 400 g), geschild en in dunne reepjes gesneden
- 1 wortel (ca. 200 g), geschild en in dunne reepjes gesneden
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 1 banaansjalot, in dunne halve ringen gesneden
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels gedroogde garnalen, gestampt of fijngehakt
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- 2 lente-uitjes, in stukjes van ½ cm breed gesneden
- 16 kant-en-klare loempiavellen van 21½ x 21½ cm
- 300 ml plantaardige olie, om te frituren
- 1 eetlepel gemengde witte en zwarte sesamzaadjes, licht geroosterd
- 1 bananenblad (optioneel), om te serveren
- voor de saus
- ½ eetlepel plantaardige olie
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 5 eetlepel Maleisische Lingham-chilisaus of goede kwaliteit srirachasaus
- 2 eetlepels tomatenketchup van goede kwaliteit
- ½ eetlepel palmsuiker (gula djawa) of donkere basterdsuiker
Bereiden
Doe de daikon en wortel in een grote kom en laat ze 15 minuten weken in koud water. Giet ze af in een zeef, spoel ze goed af en zet opzij.
Verhit 1 eetlepel olie in een grote wok of koekenpan op middelhoog vuur. Bak de sjalot en knoflook 1 minuut, voeg dan de garnalen toe en bak nog 1 minuut mee. Voeg de daikon, wortel, sojasaus en 1 theelepel fijn zeezout toe. Laat het geheel 3 minuten koken of tot de groenten iets zachter zijn geworden. Zet het vuur uit, voeg de lente-uitjes toe en meng alles goed door elkaar.
Zet een zeef op een kom en schep de inhoud van de pan in de zeef om overtollig vocht weg te laten lopen. Laat 5 minuten uitlekken en bewaar het opgevangen vocht.
Leg een loempiavel als een ruit op je werkvlak, met een van de hoeken naar je toe. Schep circa 2 eetlepels van de vulling op ongeveer twee derde van het vel. Bestrijk elke hoek van het vel met het opgevangen vocht van de vulling. Rol het vel vanaf de onderkant op tot het midden, vouw dan de zijkanten naar binnen en rol vervolgens strak op naar de bovenste hoek. Herhaal dit proces met de rest van de vellen en vulling.
Schenk de frituurolie in een diepe pan; de olie moet de pan voor ongeveer twee derde vullen. Verhit de olie en bak zodra de olie heet is de loempia's in porties in 4-6 minuten goudbruin. Haal ze eruit met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Verhit voor de saus ½ eetlepel olie in een grote wok op middelhoog vuur. Bak de knoflook 1 minuut en voeg de rest van de ingrediënten met 2 eetlepels water toe. Laat 3 minuten zachtjes koken. Leg de loempia's in de pan en voeg de helft van de geroosterde sesamzaadjes toe. Roer door tot de loempia's bedekt zijn met de saus. Serveer de loempia's op een bananenblad en bestrooi met sesamzaadjes.
Opmerking
Jicama, ook bekend als yamboon, is een wortelknol met een zoete smaak en een knapperige textuur, vergelijkbaar met waterkastanje, en wordt traditioneel gebruikt in loempiavulling. Voor dit recept heb ik gekozen voor daikon, omdat het gemakkelijk verkrijgbaar is. Voor een vegan variant kun je de gedroogde garnalen vervangen door gehakte 'tofu puffs' of Chinese ingelegde zoet-zoute raap (toko).
Kookboek
Het recept 'Kleverige loempia's (popiah goreng bersira)' is afkomstig uit het kookboek...
Het lekkerste uit Maleisië
Norman Musa
In 'Het lekkerste uit Maleisië' schotelt chef Norman Musa ons met trots 60 Maleisische gerechten voor die je simpelweg móet eten. Van klassiekers als nasi lemak en roti canai, streetfood snacks als popiah goreng (sticky loempia's) tot verrassende... lees verder
© Fontaine Uitgevers. Beeld: Saskia Lelieveld