Gebakken dorade met verse tomatensambal
- 4 personen
- 30 min
- waardering 8,3
- Hoofdgerecht
- Indonesisch
- Vis
Ingrediënten
- 1 grote dorade
- sap van 1 limoen
- 3 sjalotten, gesneden
- 5 lomboks, gesneden
- 7 rawits, gesneden
- olie, om in te bakken
- 1 eetlepel ketjap manis
- voor de verse tomatensambal
- sap van 1½ limoen
- ½ theelepel palmsuiker
- 3 sjalotten, fijngesneden
- 5 rode lomboks, in fijne ringen
- 5 groene lomboks, in fijne ringen
- 7 rode rawits, in fijne ringen
- 7 groene rawits, in fijne ringen
- 4 tomaten, in blokjes van 1 x 1 cm
- 10 g citroenbasilicum
- 3 eetlepels olie
Bereiden
Maak eerst de verse tomatensambal. Meng het limoensap met ½ theelepel zout, de palmsuiker en de sjalot. Roer goed door en laat 20 minuten trekken. Voeg dan de lomboks, rawits, tomaten en het citroenbasilicum toe. Verhit in een steelpan op middelhoog vuur de olie en roer die door de verse sambal.
Snijd de dorade diagonaal in en masseer rondom in met het limoensap en ½ theelepel zout. Laat 15 minuten intrekken.
Maal in de vijzel 1 theelepel zout, de sjalot, lomboks en de rawits tot een fijne boemboe. Verhit wat olie in een wok op middelhoog vuur en fruit er de boemboe ongeveer 10 minuten in. Voeg de ketjap en 100 ml water toe en kook het geheel 5 minuten in.
Wentel de dorade door de boemboe en zorg ervoor dat de vis rondom volledig bedekt is.
Verhit wat olie in een wok of grillpan en bak de dorade in ongeveer 7 minuten rondom goudbruin en gaar. Serveer met de verse tomatensambal.
Extra benodigd
Vijzel
Kookboek
Het recept 'Gebakken dorade met verse tomatensambal' is afkomstig uit het kookboek...
De bijbel van de Indonesische keuken
Maureen Tan
Van saté kambing tot gado gado en van soto ayam tot rendang: in 'De bijbel van de Indonesische keuken' neemt Maureen Tan je mee naar alle uithoeken van de Indonesische archipel. Een smakelijke reis langs de bijzondere en verrassende eilandkeukens... lees verder
© Carrera Culinair. Beeld: Sven Benjamins