Bakkeljauw
bereiden
Ingrediënten
- 500 g bakkeljauw (toko)
- scheut zonnebloemolie
- 2 klontjes roomboter
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 2 tomaten, in kleine blokjes
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 takjes bladselderij, fijngehakt
- sap en rasp van 1 limoen
Bereiden
Week de bakkeljauw 30 minuten in een pan met ruim water.
Giet de bakkeljauw af, vul de pan opnieuw met ruim koud water en breng het geheel aan de kook. Giet zodra het water kookt de bakkeljauw weer af. Herhaal deze stap in totaal drie keer tot de vis is ontzout. Spoel tot slot de bakkeljauw goed na met koud water. Snijd hem in stukjes, verwijder eventuele graatjes en zet opzij.
Verhit wat olie met de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit er de sjalot en de knoflook in. Voeg de tomaten en de tomatenpuree toe en bak ongeveer 3 minuten. Zet het vuur hoog, voeg de bakkeljauw toe en bak het geheel al omscheppend ongeveer 5 minuten.
Voeg de bladselderij en het sap en de rasp van de limoen toe en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Opmerking
'De bakkeljauw van mijn moeder is classic. Helemaal als ze 'm opbakt in wat roomboter, dan is 'ie echt kapot goed. Lekker met rijst, telo en peper of op een heerlijk wit puntje. Zoetzuur erbij en ik ben een tevreden mens.' - London Loy
Kookboek
Het recept 'Bakkeljauw' is afkomstig uit het kookboek...
Mijn recepten
London Loy
'Mijn recepten' - van de Bijlmer tot aan Paramaribo van chef-kok London Loy (1974) zindert van de liefde voor koken en eten. Met oog voor traditie en trots als hoofdingrediënt creëert London recepten waarbij Surinaamse, Aziatische en Nederlandse smaken
... lees verder © Carrera Culinair. Beeld: Stacii Samidin