Kabeljauw met specerijenjus en zeekraal

4 personen
bereiden

waardering 7,9obv 7 waarderingen

Bevat per portie

280 kcal
30 g eiwit
10 g vet
15 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 4 dikke stukken kabeljauwfilet van 150 g
  • sap en rasp van ½ sinaasappel
  • ½ eetlepel korianderzaadjes
  • ½ eetlepel mosterdzaadjes
  • ½ eetlepel komijnzaadjes
  • ½ eetlepel zwarte peperkorrels
  • 200 g zeekraal
  • 50 g bloem
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 200 ml medium dry sherry of droge witte wijn

Bereiden

Wrijf de kabeljauw in met zout en sinaasappelsap. Laat de stukken zo even liggen. Wrijf de korianderzaadjes, mosterdzaadjes, komijnzaadjes en peperkorrels in een vijzel fijn. Overgiet de zeekraal in een zeef met kokend water en laat de groente goed uitlekken.

Wentel de stukken kabeljauw door de bloem en schud de overtollige bloem eraf. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de kabeljauwfilets in 8-10 minuten bruin en net gaar. Houd de gebakken kabeljauw warm op een bord onder aluminiumfolie.

Roer de fijngewreven zaadjes door het bakvet en bak ze 1-2 minuten tot ze gaan geuren. Schenk de sherry erbij, roer de sinaasappelrasp erdoor en laat het geheel 2-3 minuten bruisend koken tot een licht gebonden jus ontstaat. Voeg zout naar smaak toe.

Verdeel de zeekraal over warme borden en leg de stukken kabeljauw erop. Schep de specerijenjus erover. Lekker met geroosterde krielaardappeltjes: schep krielaardappeltjes in de schil op een bakblik om met olijfolie, zeezout en versgemalen peper en rooster ze in een oven van 220 °C in 20-25 minuten gaar.

Extra benodigd

Vijzel, aluminiumfolie

Vervangende vis

Zalm, roodbaars, tarbot, zeeduivel

Kookboek

Het recept 'Kabeljauw met specerijenjus en zeekraal' is afkomstig uit het kookboek...

Over VIS & VIS

'Over VIS & VIS' is een uitgave van het Nederlands Visbureau waarin lezen en genieten op unieke wijze samengaan. Een boek met actuele achtergrondinformatie... lees verder

© Nederlands Visbureau. Beeld: Fotostudio Voorhuis

Kabeljauw tips