Gegrilde kreeft met limoenmayonaise van de barbecue
- 4 personen
- 25 min
- waardering 7,8
- Hoofdgerecht
- Hollands
- Vis
Ingrediënten
- 2 kreeften van 400-600 g, bij voorkeur levende exemplaren
- zonnebloemolie om te bestrijken
- voor de mayonaise
- 2 eidooiers
- geraspte schil en sap van 1 limoen
- 2 theelepels fijne mosterd
- 1 theelepel worcestersaus
- 1 theelepel poedersuiker
- peper en zeezout
- 200 ml zonnebloemolie
Bereiden
Maak de mayonaise eventueel een paar uur van tevoren. Doe alle ingrediënten voor de mayonaise, behalve de olie, in een keukenmachine met garde. Zet de machine aan en schenk er langzaam zoveel olie bij tot de juiste consistentie is ontstaan. Breng de mayonaise eventueel nog op smaak met extra peper en zeezout. Schep de saus in een schone pot, draai de deksel erop en bewaar in de koelkast.
Breng de kamado, met het gietijzeren grillrooster, naar een temperatuur van 220 °C. Halveer intussen de kreeften. Wanneer je met levende kreeften werkt is het zaak de dieren zo humaan mogelijk te doden. Zet hiervoor een stevig koksmes met de punt net achter de kop van de kreeft en klief, in de lengte, in één snelle beweging door de kop. Snijd vervolgens de hele kreeft in de lengte doormidden. Haal de ingewanden eruit door de helften onder de kraan af te spoelen.
Dep het vlees droog en bestrijk het lichtjes met een beetje zonnebloemolie. Bestrooi met zout. Vergeet niet om de elastiekjes van de schaar te verwijderen.
Leg de gehalveerde kreeften op de vleeskant op het rooster van de kamado en gril ongeveer 2 minuten. Draai ze een kwartslag en gril opnieuw 2 minuten. Keer de halve kreeften en gril ze op het pantser nog 5 minuten. Sluit de deksel na iedere handeling. Het vlees in de staart mag iets glazig blijven.
Neem de kreeft van het rooster en breek met een vleeshamertje of een stevig koksmes voorzichtig de scharen open. Breng op smaak met peper en zeezout en serveer met de limoenmayonaise.
Extra benodigd
Kamado barbecue (bv Big Green Egg), keukenmachine
Variatietip
Op dezelfde manier kun je bijvoorbeeld ook krabpoten van de Noordzeekrab bereiden. De bereidingstijd bedraagt in dit geval ongeveer 12 minuten. Voor de variatie geef je de mayonaise heel eenvoudig een ander smaakje door een keer citroen in plaats van limoen te gebruiken.
Opmerking
'De Oosterscheldekreeft is onder liefhebbers favoriet. Het seizoen loopt van de laatste donderdag van maart tot en met 15 juli. Een goed en betaalbaar alternatief, waar wij zelf ook erg graag mee werken, is de Canadese kreeft. De Canadese kreeft is het hele jaar verkrijgbaar.' - Jeroen Hazebroek & Leonard Elenbaas
Kookboek
Het recept 'Gegrilde kreeft met limoenmayonaise van de barbecue' is afkomstig uit het kookboek...
Hete kolen compleet
Jeroen Hazebroek & Leonard Elenbaas
Steeds meer mensen koken met de kamado, een Japanse kleioven zoals de Big Green Egg, de Kamado Joe en de Primo. Dankzij de techniek van de kamado kan dat het hele jaar door, ongeacht het Hollandse weer. 'Hete kolen compleet' behandelt... lees verder
© Fontaine Uitgevers