Thaise mosselen
- 4 personen
- 15 min
- waardering 7,7
- Hoofdgerecht
- Thais
- Vis
Ingrediënten
- 1 grote rode ui, gesnipperd
- plantaardige olie
- 2 teentjes knoflook, gesnipperd
- 1 rode peper, fijngehakt
- stukje verse gember (ca. 6 cm), geraspt
- scheut droge sherry
- scheut vissaus
- 1 limoen
- 3 kg schoongemaakte mosselen
- bosje verse koriander, grof gehakt
Bereiden
Fruit op laag vuur de ui en knoflook in een scheutje olie glazig in een flinke (mossel)pan. Of twee. Laat de rode peper en de gember even meefruiten. Giet de sherry en vissaus erbij en breng aan de kook. Knijp de limoen erboven uit.
Voeg de mosselen toe, doe de deksel op de pan en laat ca. 5 minuten zachtjes koken. Schud de pan tussentijds een paar keer goed om (deksel vasthouden). Strooi de koriander erover.
Vandaag mag de pan gewoon op tafel. Lekker met volkoren stokbrood om het kookvocht op te deppen.
Tip
'Als er íéts supersnel klaar is, dan zijn het mosselen wel. Wil je eens wat anders dan de klassieke Franse methode met een scheutje witte wijn? Op z'n Aziatisch kan ook heel goed. En dat is gek genoeg heerlijk met een volkoren stokbroodje. Heel makkelijk om te maken en het peuzelt zo gezellig weg. En alle mosselen die overblijven bak je morgen lekker op. De gouden regel was altijd: Open mossel voor het koken? Tik = dicht = oké. Maar tegenwoordig zijn vacuümverpakte mosselen soms zo daas, die schrikken niet van een tikje en blijven doodleuk allemaal op een kiertje staan. Mits vers en van een betrouwbare visboer kan dat helemaal geen kwaad. Gooi kapotte mosselen wél altijd weg. Schud de pan goed om zodat alle mosselen gelijkmatig gaar worden. Niet alle mosselen zijn open? Nog even goed omschudden en een minuutje terug op het vuur. Alle mosselen die nu nog potdicht zitten onverwijld weggooien.' - Karin Luiten
Kookboek
Het recept 'Thaise mosselen' is afkomstig uit het kookboek...
Alles uit de kast
Karin Luiten
Je hebt meer in huis dan je denkt! Slim koken betekent minder boodschappen doen, minder eten weggooien maar vooral je creativiteit gebruiken bij het koken... lees verder
© Uitgeverij Becht