Dillezalm met citroensaus
bereiden
Ingrediënten
- 4 dikke zalmfilets met huid (à 150-200 g)
- 4 takjes dille
- 2 eetlepels dillezaad
- enkele schermen dillebloemen
- handvol shisoblad
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels sesamzaad
- voor de citroensaus
- 1 kleine onbespoten citroen
- 1 sjalot, grof gesneden
- 2 theelepels honing
- 1 theelepel geroosterdesesamolie
Bereiden
Verwarm het waterbad voor op 46 °C.
Leg de zalmfilets in een enkele laag in een sous-videzak en stop er de dilletakjes, het dillezaad, de dillebloemen en het shisoblad bij. Trek de zak vacuüm.
Gaar de zalm 30 minuten (maximaal 40 minuten) in het waterbad.
Maak intussen de citroensaus. Zet de citroen rechtop op je werkblad en snijd er zo vier plakken af; zoals je een appel van het klokhuis af zou snijden. Je wil de kern waar de zaden zitten vermijden. Snijd de afgesneden stukken grof en doe ze in een hakbakje. Knijp de kern uit boven het hakbakje zodat je het sap niet verspilt. Voeg de overige ingrediënten - sjalot, honing en geroosterdesesamolie - toe en maal tot een grove, homogene saus. Breng de saus op smaak met een beetje zout.
Rooster het sesamzaad enkele minuten in een droge koekenpan. Schud in een kommetje en zet apart.
Neem de sous-videzak uit het waterbad en haal de zalmfilets voorzichtig uit de zak. Dep de huid van de zalmfilets droog.
Verhit de olijfolie in een middelgrote koekenpan op hoog vuur. Bak de zalm op de huidkant 2 minuten tot een krokante korst ontstaat.
Serveer de zalm met de citroensaus en garneer met het sesamzaad.
Extra benodigd
Waterbad, 1 sous-videzak
Tip
Bestrooi de zalm de avond van tevoren met een mengsel van gelijke delen fijn zout en fijne suiker. Laat afgedekt in de koelkast een nacht marineren. Spoel daarna de zalmfilets schoon en dep ze droog.
Kookboek
Het recept 'Dillezalm met citroensaus' is afkomstig uit het kookboek...
Sous-vide
Bas Robben
Sous-vide is het vacuüm garen van ingrediënten in een waterbad op een lage en constante temperatuur en levert perfect gegaard vlees, vis, groenten en meer op. Met dit boek leer je de fijne kneepjes en ontdek je de talloze mogelijkheden van sous-vide koken
... lees verder © Good Cook. Beeld: Saskia van Osnabrugge