Zalm teriyaki met sesam
bereiden
Ingrediënten
- 100 g bloem
- 1 ei, licht geklopt
- 10 eetlepels gemengde zwarte en witte sesamzaadjes
- 2 zalmfilets met huid
- 2 cm gemberwortel, geschild en in julienne
- 2 lente-uitjes, in de lengte gehalveerd
- plantaardige olie
- voor de saus
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- 2 eetlepels donkere sojasaus
- 2 eetlepels mirin
- 1 eetlepel honing
Bereiden
Meng de ingrediënten voor de saus in een kleine kom. Verdeel de bloem over een bakplaat of bord en breng goed op smaak met een flinke snuf zout en peper. Doe het geklopte ei in een ondiepe schaal en de sesamzaadjes in een tweede schaal.
Dep de zalmfilets droog met keukenpapier. Doop met de huidkant in de bloem en bedek de huid volledig. Doop daarna met de huidkant in het ei en vervolgens in de kom met sesamzaadjes. Druk stevig aan zodat ze goed blijven plakken. Herhaal met de andere zalmfilet. Laat de vleeskant van de zalm onbedekt.
Maak een wokklok: begin op 12 uur met de zalm, daarna de gember, lente-ui en de saus.
Verhit 2 tot 3 eetlepels plantaardige olie in een wok op hoog vuur en leg de zalm voorzichtig met de huid naar beneden in de olie. Druk de zalm met een spatel voorzichtig aan. Laat 1 minuut dichtschroeien, verlaag het vuur naar middelhoog en bak 3 tot 4 minuten of tot de onderste helft van het vlees lichtroze is geworden.
Sprenkel de gember en lente-ui rondom de zalmfilets en zet het vuur hoog voordat je de zalm omdraait. Schroei nog 1 minuut. Giet dan de saus rondom de zalm, maar niet op de huid zodat deze lekker krokant blijft. Laat 2 minuten flink koken en serveer met de huid naar boven.
Opmerking
Dit recept is er dankzij mijn vrouw: het was de eerste 'chique maaltijd' die ik bijna 20 jaar geleden voor haar bereidde en moet je eens kijken waar het ons gebracht heeft! Nu ik iets beter weet waar haar smaakpapillen blij van worden, ben ik ervan overtuigd dat het de krokante korst van sesamzaadjes was die haar hart veroverde. Het is een eenvoudig, maar superbevredigend gerecht om te maken en te eten.
Kookboek
Het recept 'Zalm teriyaki met sesam' is afkomstig uit het kookboek...
Wok!
Jeremy Pang
In 'Wok!' lees je alles over diverse roerbaktechnieken, krijg je meer inzicht in de balans in texturen van verschillende ingrediënten en uiteraard in smaken. Maak kennis met de ‘wokklok’, een handig instrument om ingrediënten in de juiste volgorde
... lees verder © Good Cook