Zalmcarpaccio met ansjovissalade
bereiden
Ingrediënten
- 300 g zalm, zwaardvis of tonijn van sashimi-kwaliteit, in één stuk
- 18 groene olijven, pit verwijderd en grof gehakt
- 6 ansjovisfilets, gehakt
- 1 theelepel gezouten kappertjes, afgespoeld en gedroogd
- 1 theelepel fijngehakte oregano
- 1 theelepel rodewijnazijn
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 sneetjes Italiaans brood
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- het sap van 1 citroen
Bereiden
Verhit de oven tot 180 °C.
Snijd de vis in dunne plakken en schik ze op vier borden. Doe de olijven, ansjovis, kappertjes en oregano in een kom. Klop er de azijn en 1 eetlepel olijfolie door.
Snijd het brood in kleine blokjes en leg ze in een kleine kom. Voeg de knoflook en een scheut olijfolie toe en meng goed. Verdeel de blokjes over een bakplaat en bak ze ongeveer 2 minuten per kant, tot ze krokant zijn.
Sprenkel citroensap over de vis, gevolgd door de rest van de olijfolie. Verdeel het kappertjes-olijvenmengsel over de vis. Strooi de blokjes brood erover, breng op smaak met zout en peper en zet op tafel.
Opmerking
'Carpaccio is een naam die in moderne restaurants te pas en te onpas wordt gebruikt. Oorspronkelijk werd het gesneden van rauw rundvlees. Begin jaren 60 van de vorige eeuw ging men het gerecht in Harry's Bar in Venetië carpaccio noemen, naar de dieprode kleuren in de schilderijen van Vittore Carpaccio, die in 1526 stierf zonder ooit te hebben geproefd van het gerecht dat zijn naam zou krijgen. Tegenwoordig kan de term ook worden gebruikt voor plakken rauwe vis en zeevruchten die vroeger bekend stonden als crudo. Voor dit voorafje hebben we rauwe vis (eerder roze gekleurd dan Carpaccio-rood) gecombineerd met een klassieke Ligurische salade met krokant brood.' - Lucio Galletto & David Dale
Kookboek
Het recept 'Zalmcarpaccio met ansjovissalade' is afkomstig uit het kookboek...
De keukens van de Middellandse zee
Lucio Galletto & David Dale
'De keukens van de Middellandse Zee' toont aan de hand van verhalen, recepten en schitterende fotografie de culinaire en veelzijdige erfenis van de Grieken, Romeinen, Arabieren en Vikingen. De liefde voor olijfolie, knoflook, ansjovis, pepertjes
... lees verder © Unieboek | Het Spectrum