Zalmtaart met spinazie
bereiden
Ingrediënten
- 1 kg spinazie
- 4 × 175 g zalmfilets
- 40 g boter, plus iets extra’s voor het blik
- 50 g bloem, plus iets extra’s voor het aanrecht
- 500 ml melk
- mespunt vers geraspte nootmuskaat
- mespunt gedroogde tijm
- 100 g geraspte gruyère
- 100 ml slagroom
- 200 g kruimeldeeg, zo nodig ontdooid
Bereiden
Was de spinazie, doe de bladeren met het aanhangende water in een pan en kook ze 5-10 minuten. Laat ze goed uitlekken, knijp het overtollige vocht eruit en hak ze fijn.
Doe de vis in een ondiepe pan met zoveel water dat hij onderstaat. Voeg wat zout toe. Breng alles aan de kook, zet het vuur laag en laat alles 10 minuten pruttelen. Haal de vis met een visschep uit de pan, gooi het vel weg en snipper het visvlees. Houd het kookvocht apart.
Verhit de oven tot 160 °C (stand 3). Beboter een pasteiblik licht. Smelt de 40 g boter in een pan, roer er de bloem door en blijf 2 minuten roeren. Roer er beetje bij beetje de melk en 2 soeplepels kookvocht door. Roer er zout, peper, nootmuskaat en tijm door en haal de pan van het vuur. Voeg kaas, room, spinazie en zalm toe.
Rol het deeg op een licht met bloem bestoven aanrecht tot een ronde lap uit en bekleed er de vorm mee. Leg een stuk bakpapier op het deeg. Vul de pasteibodem met keramische bonen of een andere blindbakvulling en bak hem 15 minuten blind. Haal hem uit de oven en verhoog de temperatuur tot 180 °C (stand 4). Haal de keramische bonen en het papier van de pasteibodem. Schep er de spinazievulling in en zet het geheel 30 minuten in de oven. Haal de taart eruit en zet hem warm op tafel.
Extra benodigd
Pasteiblik, bakpapier, blindbakvulling
Variatietip
Alternatief voor zalmfilet: forel of een gerookte vis zoals schelvis.
Kookboek
Het recept 'Zalmtaart met spinazie' is afkomstig uit het kookboek...
De Zilveren Lepel Vis
diverse auteurs
De Italiaanse keuken is een van de beste viskeukens ter wereld. Het geheim? Goede, verse ingrediënten die puur en eerlijk zijn bereid. Deze visbijbel van
... lees verder © Van DishoeckZalm tips
Reacties op dit recept
- Gees Ik heb dit recept geprobeerd en qua smaak is het heerlijk, echter blijft de binnenkant bij mij vloeibaar. Moet je van de boter & melk een stevige bechamel saus maken? Hoe krijg je het vast zonder ei, maar met 500 ml melk / 300 ml pocheervocht / 100 ml room? Alvast dank!