Zeeduivel met paddenstoelen, linzen, rode wijn en laurier
bereiden
Ingrediënten
- 75 g roomboter
- 3 banaansjalotten, gepeld, in de lengte gehalveerd en daarna fijngesneden
- 3 laurierblaadjes
- 1 takje tijm
- 2 tenen knoflook, fijn geraspt
- 250 g portobello's, gehalveerd, in plakjes van 5 mm
- 250 ml rode wijn
- 250 ml visbouillon
- 2 blikken van 400 g groene, bruine of Puy-linzen, afgespoeld en uitgelekt
- 500 g zeeduivelfilet, in plakken van 1 cm
- 2 eetlepels bieslook, fijngeknipt
Bereiden
Smelt 50 gram van de boter in een ondiepe pan. Fruit de sjalotten 5-6 minuten met de laurierblaadjes, tijm en een snufje zout op matig vuur tot ze zacht worden en wat kleur krijgen.
Bak de knoflook 1 minuut mee. Doe de portobello's erbij met nog een snufje zout en bak 3-4 minuten tot het vocht uit de paddenstoelen vrijkomt. De pan doet vrij droog aan nu maar dat is prima; roer alles af en toe door. Schenk de rode wijn en visbouillon erbij, voeg wat zout en versgemalen peper toe en breng het geheel aan de kook.
Zet dan het vuur iets lager en laat 12-14 minuten zacht koken of tot het vocht grotendeels verdampt is en zo dik is als slagroom. Roer de linzen erdoor, breng het geheel weer aan de kook en leg de vis erbovenop. Bestrooi de vis met zout, leg het deksel op de pan en kook 5-7 minuten op laag vuur tot de vis wit en gaar is (de tijd is afhankelijk van hoe groot de stukken vis zijn, dus controleer na 5 minuten).
Zet het vuur uit als de vis gaar is en snijd de rest van de boter in kleine blokjes. Leg deze op de linzen, tussen de vis in, en roer ze voorzichtig door de linzen. Bestrooi met de bieslook en dien op.
Opmerking
Een stevige, stoere witte vis zoals zeeduivel weet wel raad met deze volle saus van paddenstoelen, linzen en rode wijn. En door de vis gewoon op de linzen en paddenstoelen te garen minimaliseer je de hoeveelheid afwas!
Kookboek
Het recept 'Zeeduivel met paddenstoelen, linzen, rode wijn en laurier' is afkomstig uit het kookboek...
Foolproof uit één pan
Alan Rosenthal
'Foolproof uit één pan' staat vol met de lekkerste eenpansgerechten in alle vormen en maten. Van stoofpotjes tot risotto en van curry's tot ovenschotels. De 60 fantastische recepten zijn zo ontwikkeld dat ze gewoon niet kunnen mislukken
... lees verder © Uitgeverij Becht