Chili met zwarte bonen uit de slow cooker
bereiden
Ingrediënten
- 250 g gedroogde zwarte bonen, een nacht in koud water geweekt
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui, gehakt
- 2 wortels, in blokjes
- 2 stengels bleekselderij, in plakjes
- 2-3 teentjes knoflook, gehakt
- 1 theelepel venkelzaad, licht geplet
- 1 theelepel komijnzaad, licht geplet
- 2 theelepels korianderzaad, gekneusd
- 1 theelepel chilipoeder (pimentón of gerookt-paprikapoeder)
- 400 g gehakte tomaat uit blik
- 300 ml groentebouillon
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 150 g zure room of yoghurt
- gekookte rijst of knapperig brood
- voor de avocadosalsa
- 1 avocado
- de geraspte schil en het sap van 1 limoen
- ½ rode ui, gesnipperd
- 2 tomaten, in blokjes
- 2 eetlepels gehakte verse korianderblaadjes
Bereiden
Verwarm zo nodig de slow cooker voor - zie daarvoor de gebruiksaanwijzing.
Giet de geweekte bonen af en spoel ze onder de koude kraan. Doe de bonen in een pan, giet er zoveel water over dat ze onderstaan en breng aan de kook. Laat 10 minuten koken en giet dan over in een vergiet.
Verhit intussen de olie in een pan en fruit er de ui 5 minuten in tot hij zacht is. Schep er de wortels, bleekselderij en knoflook door en bak 2-3 minuten. Schep er het gekneusde venkelzaad, komijnzaad, korianderzaad en het chilipoeder door en laat alles nog 1 minuut bakken.
Schep er de tomaten, bouillon, suiker en wat peper door. Breng aan de kook en doe het mengsel dan over in de pan van de slow cooker. Schep er de bonen door. Druk ze aan, zodat ze helemaal onder het vocht liggen en leg er het deksel op. Kook 8 tot 10 uur op 'laag'.
Maak ca. 10 minuten voor het serveren de avocadosalsa. Halveer de avocado, verwijder de pit en trek de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe in een kom en schep er het limoenraspsel en sap, de ui, tomaten en koriander door.
Breng de bonen op smaak met zout en peper. Serveer de chili met zure room of yoghurt en de avocadosalsa en geef er gekookte rijst of krokant brood bij.
Extra benodigd
Slow cooker
Opmerking
Deze chili wordt hoe langer hij gekookt wordt steeds lekkerder. Dit gerecht is heel geschikt om in porties in te vriezen.
Kookboek
Het recept 'Chili met zwarte bonen uit de slow cooker' is afkomstig uit het kookboek...
De slow cooker
Sara Lewis
Het koken met een slow cooker is eenvoudig en stressvrij en daarom ideaal voor de drukke levensstijl van tegenwoordig. Doe gewoon de ingrediënten in de slow cooker... lees verder
© Good Cook