Makkelijke chili con carne
- 6 personen
- 210 min
- waardering 7,6
- Hoofdgerecht
- Mexicaans
- Vlees
Ingrediënten
- 1 kg rundvlees, in vier stukken (neem stooflapjes, klapstuk, riblap of andere goedkoop rundvlees)
- 3 uien
- 4 teentjes knoflook
- olijfolie
- 300 g verse gekruide chorizo, in stukjes
- 2 theelepels gemalen komijn
- 2 theelepels piment
- 1 theelepel kruidnagel
- 1 groot kaneelstokje
- 3 laurierblaadjes
- 2 eetlepels fijngehakte verse oregano of 2 theelepels gedroogde
- 2 anchopepers, zonder zaad
- 2 chiles de árbol
- 3 eetlepels cider- of balsamicoazijn
- 2 blikjes pruimtomaten van 400 g elk
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 blikjes borlottibonen van 400 g elk, uitgelekt, of 600 g gekookte borlottibonen
Bereiden
Verwarm de oven voor op 120 °C (gasstand 1). Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
Hak de uien en knoflook in de keukenmachine op de intervalstand fijn. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote braadpan en schroei het vlees dicht, tot het rondom goudbruin is. Zet het vlees weg, voeg een scheutje olie toe en bak de chorizo. Haal de chorizo uit de pan en bak de ui, knoflook, specerijen, kruiden en chilipepers in de chorizo-olie tot ze zacht zijn. Breng alles op smaak met peper en zout en voeg de azijn, tomaten, ketchup en suiker toe.
Schep alle vlees weer in de pan en voeg 400 ml water (of rode wijn, naar keuze) toe. Breng alles aan de kook en zet de gesloten pan 2 uur in de oven. Controleer het vlees na 2 uur en voeg de bonen toe. Sluit de pan en zet hem nog 1 uur in de oven. Trek het vlees kort voor het serveren met 2 vorken in stukken.
Variatietip
Serveer er een salsa van verse tomaten, geraspte kaas, zure room en een eenvoudige koolsalade bij.
Opmerking
'Het fijne van dit recept is dat de bereiding maar half zo lang duurt als bij andere recepten voor chili con carne. Door snel enkele grote stukken vlees dicht te schroeien hoeft u geen eindeloze hoeveelheden blokjes vlees of gehakt aan te braden en loopt u geen risico dat het vlees gaat koken in plaats van dicht te schroeien. Het gaat snel en gemakkelijk en het vlees wordt daarna in de oven gestoofd tot het zacht genoeg is om in stukjes getrokken te worden. Dit recept is mild gekruid, voeg dus extra chilipepers toe als u van meer pit houdt.' - Thomasina Miers
Kookboek
Het recept 'Makkelijke chili con carne' is afkomstig uit het kookboek...
Mexicaans!
Thomasina Miers
In 'Mexicaans!' neemt Thomasina Miers je mee op een inspirerende culinaire reis door dit prachtige land en laat ze zien dat de Mexicaanse keuken zoveel... lees verder
© Inmerc