
Nigella Lawson: chili con carne met kaas
- 6 personen
- 45 min
- waardering 7,5
- Hoofdgerecht
- Mexicaans
- Vlees
Ingrediënten
- 110 g chorizo, in dikke munten gesneden en gehalveerd
- 500 g rundergehakt, bij voorkeur biologisch
- ½ theelepel cacao
- 1 theelepel (5 ml) gedroogde oregano
- 1 eetlepel (15 ml) zongedroogde tomatenpasta of tomatenpuree
- 1 blik (400 g) gehakte tomaten
- 2 theelepels (10 ml) worcestersaus
- 1 blik (400 g) kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
- 250 g verse mozzarella, in stukjes
- handvol verse, gehakte koriander, voor erbij (desgewenst)
Bereiden
Zet een niet te grote gietijzeren braadpan of andere pan met dikke bodem (met passend deksel) op het vuur en leg er de stukjes chorizo in. Bak ze tot ze een heldere, oranje olie beginnen af te geven; niet langer.
Doe het gehakt erbij en maak dat met een houten vork een beetje los, terwijl je het in de olie wentelt en door de chorizo roert.
Strooi wanneer het gehakt zijn rauwe kleur is kwijtgeraakt cacao en oregano in de pan. Doe er de klodder tomatenpasta of -puree bij en roer even goed voordat je de tomaten uit blik eraan toevoegt. Spoel het lege blik om met 125 ml water en giet het water in de pan. Dan zijn de worcestersaus en de uitgelekte, afgespoelde kidneybonen aan de beurt. Laat alles aan de kook komen.
Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en houd de chili 20 minuten tegen de kook aan. Ik doe de chili dan vaak over in een koude schaal (om hem snel af te laten koelen), om hem later op te warmen en te eten. (Ik heb dat hier gedaan en de chili opgewarmd in een koekenpan, vandaar dat je op de foto de chili niet in geëigend vaatwerk ziet.)
Als je naadloos tot eten overgaat, haal dan het deksel van de pan en zet het vuur hoger, zodat de chili weer lekker begint te borrelen. Zet dan het vuur uit en roer er de mozzarella door. Voeg zout en peper naar smaak toe, strooi er desgewenst koriander over en serveer de chili onmiddellijk.
Tips
Je kunt de chili, zonder de kaas, 2 dagen van tevoren maken. Laat hem afkoelen, dek hem af en zet hem zo snel mogelijk in de koelkast. Warm de chili in een koekenpan of pan met dikke bodem op tot hij gloeiend heet is en roer er dan de kaas door, zoals in het recept is aangegeven. De afgekoelde chili blijft, zonder de kaas erdoor, in een luchtdichte verpakking 3 maanden goed in de vriezer. Laat hem 24 uur in de koelkast ontdooien en warm hem op zoals hierboven beschreven.
Opmerking
'Texmexwetten dicteren dat chili - met wat andere opsmuk - gegeten moet worden met een handvol geraspte kaas erover. Dit recept is niets anders dan een ongeduldige vertaling daarvan: je hakt of scheurt wat mozzarella in stukjes en roert die door de chili in de pan, net lang genoeg om de kaas in het vlees te laten smelten. Als je de tijd hebt, en erin geslaagd bent om vooruit te kijken, dan zou je een paar aardappelen in de oven kunnen poffen, zodat je een substantieel draagvlak hebt voor de chili met kaas (waardoor je er ook meer mensen van te eten kunt geven), maar ik denk niet dat iemand zou protesteren tegen een kom met tortillachips erbij of een mooi, in plakken gesneden brood. Het enige wat ik er verder nog bij zou geven is een knapperige groene salade met een pikante dressing, en een kommetje verse, gehakte koriander. Maar mijn zoon geeft er de voorkeur aan wat gaar gestoomde gerst bij zijn chili te eten. Ieder zijn meug.' - Nigella Lawson
Kookboek
Het recept 'Nigella Lawson: chili con carne met kaas' is afkomstig uit het kookboek...

Keuken
Nigella Lawson
'Keuken' zit tjokvol recepten van maaltijden die we met onze vrienden en familie willen delen. Voor het eerst vertelt Nigella wat ze met kliekjes doet en deelt ze haar... lees verder
© Uitgeverij Contact