Gehaktballetjes met chorizo en spaghetti
- 4 personen
- 60 min
- waardering 7,8
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vlees
bevat per portie
- 570 kcal
Ingrediënten
- 200 g mager varkensgehakt (10% vet)
- 150 g verse chorizo, het vel verwijderd
- 1 kleine ui, gesnipperd
- enkele takjes oregano, de blaadjes verwijderd
- olijfolie
- 320 g (spelt)spaghetti
- voor de saus
- 1 kleine, gedroogde chilipeper
- ½ theelepel venkelzaad
- 4 teentjes knoflook
- 2 theelepels olijfolie
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 800 g zongerijpte tomaten, gehalveerd
- 1 theelepel rodewijnazijn
- snufje suiker
- handvol verse blaadjes basilicum
Bereiden
Meng in een kom het gehakt, de chorizo, de ui, de oregano en een snufje zout en peper met je handen (het duurt even voor de chorizo goed is gemengd, want die is harder dan het gehakt). Verdeel het mengsel in 12 porties en rol er balletjes van. Leg ze op een bakplaat, dek deze af met plasticfolie en laat alles afkoelen in de koelkast.
Maak intussen de saus. Stamp de chilipeper, het venkelzaad en de knoflook met stamper en vijzel fijn. Verhit de olie in een pan, voeg de ui toe en bak 8-10 minuten zachtjes, of tot de ui gaar is en goudbruin wordt. Voeg het geplette chilipepermengsel toe en bak 2 minuten. Voeg de tomaten, de azijn en de suiker toe en laat heel zachtjes onafgedekt sudderen gedurende ongeveer 20 minuten.
Doe een beetje olijfolie in een braadpan met antiaanbaklaag en bak de gehaktballen 10 minuten op laag vuur. Draai ze eenmaal om. (Als je pan te klein is, doe je dat in twee keer.) Giet het teveel aan vet weg, voeg de saus toe en laat 15 minuten sudderen. Voeg dan het basilicum toe en roer.
Breng intussen een grote steelpan met gezouten water aan de kook en kook de pasta al dente. Voeg de saus en de gehaktballen toe aan de uitgelekte pasta en verdeel over vier borden.
Extra benodigd
Plasticfolie
Opmerking
'Ik ben verdraaid dol op gehaktballen en deze zijn bijzonder, want de chorizo en chilipepers geven pit en het venkelzaad en de verse tomatensaus extra smaak. Ik gebruik hier spaghetti van speltbloem. Ik ben fan van spelt, want het is licht verteerbaar, geschikt voor mensen met glutenintolerantie en het is lekker. Het is de beste tarwevrije pasta die er is. De hoeveelheid spaghetti lijkt klein, maar onthoud dat we veel te veel koolhydraten opnemen en ik beloof je dat je na dit maal verzadigd bent.' - Gizzi Erskine
Kookboek
Het recept 'Gehaktballetjes met chorizo en spaghetti' is afkomstig uit het kookboek...
Skinny weeks & wicked weekends
Gizzy Erskine
Dit nieuwe boek van de succesvolle Gizzi staat vol met fantastische en smaakvolle gerechten voor levensgenieters die graag in vorm willen blijven. Het idee is heel... lees verder
© Van Dishoeck