Jamie Oliver: Zweedse gehaktballetjes met rijst en knolselderij
- 4 personen
- 15 min
- waardering 7,8
- Hoofdgerecht
- Scandinavisch
- Vlees
bevat per portie
- 576 kcal
Ingrediënten
- voor de rijst
- 1 knolselderij
- olijfolie
- een paar takjes verse citroentijm
- 1 mok (300 g) snelkookzilvervliesrijst of basmatirijst
- 200 g jonge bladspinazie
- voor de gehaktballetjes
- 200 g mager rundergehakt
- 200 g mager varkensgehakt
- ½ bosje verse dille
- 2 theelepels karwijzaad
- 1 scheutje wodka
- 4 theelepels cranberryjam of -compote
- 4 eetlepels slagroom of single cream
- 4 eetlepels magere yoghurt, voor erbij
Voorbereiden
Ingrediënten bij de hand. Waterkoker klaar. Braadpan met deksel, op matig vuur. Kleine pan met deksel, op matig vuur. Middelgrote koekenpan, op matig vuur.
Bereiden
Snijd het knobbelige uiteinde zorgvuldig van de knolselderij, schil hem en snijd hem in blokjes van 1 cm. Doe de blokjes met 1 eetlepel olie, een snuf peper en zout, de tijmblaadjes en een scheutje kokend water in de braadpan. Leg er de deksel op, draai het vuur hoog en roer regelmatig. Doe 1 mok rijst met 2 mokken kokend water en een snuf zout in de kleinere pan en leg er de deksel op.
Doe alle gehakt met een snuf peper en zout in een kom, hak de dille fijn en doe dat er bijna allemaal bij en werk alles met schone handen door elkaar. Verdeel het mengsel in 4 porties, en draai met vochtige handen van elke portie 5 balletjes. Schep 1 eetlepel olie in de hete koekenpan, doe er de gehaktballetjes en het karwijzaad bij, draai het vuur hoog en schep de balletjes regelmatig om tot ze rondom goudbruin zijn.
Roer eerst de spinazie door de blokjes knolselderij in de braadpan, gevolgd door de gekookte rijst en voeg naar smaak peper en zout toe. Schenk een flinke scheut wodka bij de gehaktballen in de pan, steek de boel voorzichtig aan met een lucifer (als je wilt), laat de vlammen uitdoven, doe er de jam, room en een paar flinke scheuten water bij en laat de saus zachtjes pruttelen. Voeg naar smaak peper en zout toe en maak het gerecht af met een plukje dille en een lepel yoghurt.
Kookboek
Het recept 'Jamie Oliver: Zweedse gehaktballetjes met rijst en knolselderij' is afkomstig uit het kookboek...
Jamie in 15 minuten
Jamie Oliver
'Jamie in 15 minuten' bevat meer dan 60 recepten met steeds één doel: met minimale tijdsinspanning maximale smaak. De gerechten zijn superlekker... lees verder
© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus