Broodje bal van Erik van Loo (Restaurant Parkheuvel)
- 4 personen
- 45 min
- waardering 8,6
- Hoofdgerecht
- Hollands
- Vlees
Ingrediënten
- voor de gehaktballetjes
- 500 g half-om-halfgehakt
- 4 beschuiten
- 1 eetlepel paprikapoeder
- ½ eetlepel kerriepoeder
- scheutje koffiemelk
- ½ eetlepel vleeskruiden
- paar druppels maggi
- 3 eetlepel arachideolie (of andere neutrale olie)
- voor de sjalottenpuree
- 1 eetlepel arachideolie (of andere neutrale olie)
- 5 grote sjalotten, fijngesnipperd
- 3 eetlepels kalfsjus
- 1 eetlepel mosterdzaad
- voor de broodjes
- 1 eetlepel arachideolie (of andere neutrale olie)
- 4 langwerpige broodjes
- paar blaadjes little gem, in stukjes
- paar cornichons, in stukjes
- 1 eetlepel dijonmosterd
- mosterdcress
Bereiden
Kneed voor de balletjes alle ingrediënten, behalve de olie, stevig door elkaar en voeg peper en zout toe. Draai er balletjes van ter grootte van een pingpongbal. Verhit de olie in een koekenpan en bak ze een minuut of 10 goudbruin en gaar.
Maak de sjalottenpuree: verhit olie en bak de fijngesnipperde sjalotten in 10 minuten goudbruin. Voeg de kalfsjus toe, eventueel wat water en laat 30 minuten stoven. Voeg water toe als het te droog wordt. Maal alles fijn in een blender of met een staafmixer. Breng de puree op smaak met peper en zout.
Breng het mosterdzaad met 2 eetlepels water en wat zout in een steelpan aan de kook. Zet het vuur uit en laat de mosterdzaadjes het water absorberen en zacht worden.
Voor de broodjes: verhit de olie in een koekenpan. Snijd de broodjes open en bak de snijkanten kort in de olie. Leg de bodems op een bord, leg hierop 3 gehaktballetjes, schep wat sjalottenpuree erbij en steek er sla en cornichon tussen. Bestrijk de bovenkant van de broodjes met een dun laagje dijonmosterd. Druk de broodjes daarmee in het mosterdzaad en garneer met mosterdcress.
Extra benodigd
Blender of staafmixer
Opmerking
'Dit is de lievelingsgehaktbal van mijn zoon Julien. Ik kookte iedere maandag voor hem en altijd wilde hij gehaktballen eten. De meeste balletjes zijn flauw en laf, maar hier zit pit in!'- Erik van Loo
Kookboek
Het recept 'Broodje bal van Erik van Loo (Restaurant Parkheuvel)' is afkomstig uit het kookboek...
Good Food Book 2
diverse auteurs
Stel, je vraagt de 50 beste topkoks en de leukste foodies van Nederland wat ze koken voor hun vrienden en familie. Wat krijg je dan? Nou, bijvoorbeeld het... lees verder
© FDBCK