Gehaktballetjes met chorizo en spaghetti

4 personen
bereiden

waardering 7,8obv 17 waarderingen

Bevat per portie

570 kcal

Ingrediënten

  • 200 g mager varkensgehakt (10% vet)
  • 150 g verse chorizo, het vel verwijderd
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • enkele takjes oregano, de blaadjes verwijderd
  • olijfolie
  • 320 g (spelt)spaghetti
  • voor de saus
  • 1 kleine, gedroogde chilipeper
  • ½ theelepel venkelzaad
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 theelepels olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 800 g zongerijpte tomaten, gehalveerd
  • 1 theelepel rodewijnazijn
  • snufje suiker
  • handvol verse blaadjes basilicum

Bereiden

Meng in een kom het gehakt, de chorizo, de ui, de oregano en een snufje zout en peper met je handen (het duurt even voor de chorizo goed is gemengd, want die is harder dan het gehakt). Verdeel het mengsel in 12 porties en rol er balletjes van. Leg ze op een bakplaat, dek deze af met plasticfolie en laat alles afkoelen in de koelkast.

Maak intussen de saus. Stamp de chilipeper, het venkelzaad en de knoflook met stamper en vijzel fijn. Verhit de olie in een pan, voeg de ui toe en bak 8-10 minuten zachtjes, of tot de ui gaar is en goudbruin wordt. Voeg het geplette chilipepermengsel toe en bak 2 minuten. Voeg de tomaten, de azijn en de suiker toe en laat heel zachtjes onafgedekt sudderen gedurende ongeveer 20 minuten.

Doe een beetje olijfolie in een braadpan met antiaanbaklaag en bak de gehaktballen 10 minuten op laag vuur. Draai ze eenmaal om. (Als je pan te klein is, doe je dat in twee keer.) Giet het teveel aan vet weg, voeg de saus toe en laat 15 minuten sudderen. Voeg dan het basilicum toe en roer.

Breng intussen een grote steelpan met gezouten water aan de kook en kook de pasta al dente. Voeg de saus en de gehaktballen toe aan de uitgelekte pasta en verdeel over vier borden.

Extra benodigd

Plasticfolie

Opmerking

'Ik ben verdraaid dol op gehaktballen en deze zijn bijzonder, want de chorizo en chilipepers geven pit en het venkelzaad en de verse tomatensaus extra smaak. Ik gebruik hier spaghetti van speltbloem. Ik ben fan van spelt, want het is licht verteerbaar, geschikt voor mensen met glutenintolerantie en het is lekker. Het is de beste tarwevrije pasta die er is. De hoeveelheid spaghetti lijkt klein, maar onthoud dat we veel te veel koolhydraten opnemen en ik beloof je dat je na dit maal verzadigd bent.' - Gizzi Erskine

Kookboek

Het recept 'Gehaktballetjes met chorizo en spaghetti' is afkomstig uit het kookboek...

Skinny weeks & wicked weekends

Dit nieuwe boek van de succesvolle Gizzi staat vol met fantastische en smaakvolle gerechten voor levensgenieters die graag in vorm willen blijven. Het idee is heel

... lees verder

© Van Dishoeck

Gehaktballetjes tips

Reacties op dit recept

  • Rita Lijkt mij heerlijk maar vanwege de chorizo ga ik toch wel rundergehakt gebruiken.
  • Saskia Het lijkt mij ook lekker, maar ik gebruik ook rundergehakt.
  • gerda Waar kan ik speltspaghetti kopen. Sinds kort geen tarweproducten meer gebruiken.
  • Mieke Lijkt me heerlijk recept. Helaas mag ik geen koolhydraten zoals aardappels, rijst, pasta en brood. Hier wordt over tarwevrije (Spelt) pasta gesproken maar dit is absoluut niet waar. Spelt is tarwe. Het is de oudste soort tarwe en het verschil met gewone tarwe is dat bij Spelt de voedingsstoffen in de korrel zitten en bij gewone tarwe in de vliesjes. Spelt bevat meer (loze) koolhydraten dan gewone
  • dick Wat een onzin dat spelt goed is bij glutenintolerantie. Spelt bevat evenveel gluten als gewone tarwe. Miekes opmerking dat bij spelt de voedingsstoffen in de korrel zitten en bij tarwe in de vliesjes is "met permissie" eveneens onzin. De natuur stopt voedingsstoffen in het zaad, niet in het vliesje.