Gehaktballetjes met porcini en pecorino
- 4 personen
- 60 min
- waardering 7,3
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vlees
Ingrediënten
- 50 g gedroogde porcini, 30 minuten geweekt in warm water
- 300 g runder- of kalfsgehakt
- 200 g gepureerde aardappelen of gekookte rijst
- 4 eetlepels versgeraspte pecorino
- 3 eetlepels gehakte bladpeterselie, plus extra voor de garnering
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 50 g vers witbroodkruim
- 2 eetlepels volle melk
- 1 ei, losgeklopt
- olijfolie, voor het bakken
- voor de tomatensaus
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 kleine ui, fijngehakt
- 2 blikken gehakte tomaten (à 400 g), uitgelekt
- 2 eetlepels gehakt basilicum
Bereiden
Laat de porcini uitlekken en hak ze fijn. Doe ze in een grote kom met het gehakt, de aardappels, pecorino, peterselie en knoflook. Meng alles goed. Week het broodkruim een paar minuten in de melk, knijp het goed uit en meng het met het ei door het gehaktmengsel. Voeg naar smaak zout en peper toe en kneed alles tot een stevige bal. Leg het gehakt afgedekt 30 minuten in de koelkast.
Verhit intussen voor de tomatensaus de olie in een koekenpan en bak hierin de ui in ca. 5 minuten zacht. Voeg de tomaten en het basilicum toe en laat de saus terwijl u af en toe roert ca. 30 minuten sudderen.
Vorm van het gekoelde gehakt 8 enigszins afgeplatte balletjes en bak ze goudbruin en gaar in een flinke laag hete olie, 3 minuten aan elke kant. Roer de balletjes door de tomatensaus en laat alles nog 5 minuten pruttelen. Bestrooi het geheel met de peterselie en serveer het gerecht meteen.
Opmerking
Van dit gerecht bestaan vele versies, en allemaal anders. De toevoeging van aardappels of broodkruim is pure Toscaanse zuinigheid. Soms worden de balletjes voor het bakken door bloem of zelfs fijn polentameel gerold.
Kookboek
Het recept 'Gehaktballetjes met porcini en pecorino' is afkomstig uit het kookboek...
Maxine Clark's Italiaanse keuken
Maxine Clark
Dit boek is een professionele gids voor alle belangrijke technieken en ingrediënten van de Italiaanse keuken. Maxine verzamelde de recepten tijdens haar vele... lees verder
© Tirion Uitgevers