Spaanse gehaktballetjes (albondigas) met salie en kaneel
- 10 personen
- 40 min
- waardering 7,7
- Tapas
- Spaans
- Vlees
Ingrediënten
- 1 kg rundergehakt
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 2 eetlepels (zoet Spaans) paprikapoeder
- 6 eetlepels paneermeel
- 3 eetlepels tomatenketchup
- 3 eetlepels melk
- 5 eetlepels olijfolie
- 2 blikken tomatenblokjes (à 400 g)
- 2 kaneelstokjes
- 10 salieblaadjes
Bereiden
Kneed in een ruime kom het gehakt met de knoflook, paprikapoeder, paneermeel, tomatenketchup, melk, 1 theelepel zout en royaal peper goed door elkaar. Vorm van het gehakt balletjes ter grootte van een glazen stuiter.
Verhit de olie in een heel ruime koekenpan (of in een paellapan). Bak de gehaktballetjes rondom goudbruin. Schud de pan regelmatig om de balletjes te keren of draai ze met een tang om.
Schep de tomatenblokjes, kaneelstokjes en salieblaadjes door de gehaktballetjes. Breng aan de kook en stoof de balletjes op middelhoog vuur in ca. 15 minuten gaar. Schep het gerecht regelmatig om. Proef de saus en breng eventueel nog op smaak met zout en peper. Serveer de balletjes in de pan, met tapasprikkers erbij.
Spaanser dan Spaans
In Spanje binden ze de tomatensaus met de supersmaakmaker picada, een mengsel van amandelen, knoflook, saffraandraadjes en peterselie. Je maakt het zelf door 50 g blanke amandelen in een droge koekenpan heel lichtbruin te roosteren en ze in een keukenmachine met 2 teentjes knoflook, een envelopje saffraandraadjes en 3 eetlepels peterselie heel fijn te hakken.
Tip
Maak je de gehaktballetjes van tevoren? Bewaar de balletjes en de saus dan niet in de pan maar in een andere schaal. Verwarm ze vlak voor het eten in de schoongemaakte pan.
Kookboek
Het recept 'Spaanse gehaktballetjes (albondigas) met salie en kaneel' is afkomstig uit het kookboek...
Het Grote Sinterklaas Kookboek
Yolanda van der Jagt & Anneke Ammerlaan
Met 'Het Grote Sinterklaas Kookboek' maak je elk jaar van Sinterklaas een onvergetelijk festijn, dat al ruim voordat de stoomboot uit Spanje is aangekomen begint en nog doorbruist als de laatste zelfgemaakte pepernoot allang is opgeknabbeld... lees verder
© Ammerlaan & Van der Jagt. Beeld: Petra Steenkamer