Bobotie (Zuid-Afrikaans gehaktbrood)
bereiden
Ingrediënten
- scheut plantaardige olie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gesnipperd
- 1 (verse) ananas, in blokjes
- 2 bananen, in blokjes
- 2 appels, in blokjes
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 4 laurierbladeren
- 750 g rundergehakt
- 2 oudbakken witte boterhammen
- 250 ml melk
- 3 eieren
- 50 g amandelschaafsel
Bereiden
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Verhit wat olie in een braadpan die ook in de oven kan. Fruit daarin de ui, knoflook en de fruitblokjes samen met het kerriepoeder. Daarna gaan de laurierbladeren erbij, het gehakt, plus zout en peper. Bak het gehakt rul in ca. 10 minuten.
Week het brood in de melk tot het zacht is en knijp uit (maar bewaar de melk). Roer het brood door het gehaktmengsel.
Klop in een kom de eieren los met de melk en giet de helft in de pan. Roer alles door elkaar. Strijk de bovenkant glad. Giet nu de rest van het ei-melkmengsel erover en bestrooi met het amandelschaafsel.
Dek af met een deksel of uliminiumfolie en zet 1 uur in de oven.
Lekker met witte rijst gemengd met wilde rijst waar je tijdens het koken een handje rozijnen en zes in reepjes gesneden gedroogde abrikozen aan toevoegt, plus een snufje koenjit voor een zonnig geel kleurtje.
Tip
Gebruik een (gietijzeren) stoofpan die je daarna in de oven kunt schuiven. Heb je die niet, schep dan alles halverwege over in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Je kunt dit gerecht prima van tevoren klaarmaken en pas in de oven zetten als je het nodig hebt. Wil je het extra smeuïg, neem dan half-om-halfgehakt.
Kookboek
Het recept 'Bobotie (Zuid-Afrikaans gehaktbrood)' is afkomstig uit het kookboek...
De heimweekeuken
Karin Luiten
Voor de rubriek 'De heimweekeuken' in dagblad 'Trouw' schreef Karin Luiten elke week een interview gecombineerd met een lekker recept. De gerechten variëren van... lees verder
© Nieuw Amsterdam