Italiaans gehaktbrood
bereiden
Ingrediënten
- 450 g runder- of kalfsgehakt
- 450 g varkensgehakt
- 4 grote biologische eieren, geklopt
- 2 grote tenen knoflook, fijngehakt
- 1 grote ui, zeer fijn gesnipperd
- 2 eetlepels fijngehakte bladpeterselie
- 1 theelepel fijngehakte tijm (dragon of salie mag ook)
- 3-4 pruimtomaten (roma), vel en zaadjes verwijderd, in plakken
- 3 grote biologische eieren, 6 minuten gekookt, afgekoeld, gepeld en in plakken
- 200 g gebakken gerookt spek, of pancetta of prosciutto
- 18 grote groene olijven, ontpit en gehakt (naar keuze)
- 1 eetlepel kappertjes, afgespoeld, uitgelekt en gehakt (naar keuze)
- 6 ansjovisfilets, uitgelekt en fijngehakt (naar keuze)
- 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 30 g gruyère of comté, geraspt
Bereiden
Verwarm de oven voor op 150 °C. Vet een brood- of patévorm van 30 x 10 cm (en 10 cm diep) in met olie.
Schep al het gehakt in een grote kom en voeg de geklopte eieren, knoflook, uien en de kruiden toe. Bestrooi royaal met peper en zout en meng alles grondig met uw handen. Druk de helft van het gehakt in de broodvorm.
Verdeel de plakken tomaat over het gehakt in de vorm en daarna de plakken gekookt ei. Snijd het spek of de ham in stukjes of dunne plakjes. Leg deze op de eieren. Meng de olijven met de kappertje en ansjovis (of wat u maar gebruikt) en verdeel het mengsel over het vlees. Strooi ten slotte de geraspte kaas erover.
Schep de rest van het gehakt in de vorm en druk het stevig aan. Leg daarop een vel vetvrij papier. Druk er stevig een stuk aluminiumfolie op. En kook intussen een ketel water.
Zet de brood- of patévorm in een braadslee met hoge rand en schenk er kokend water bij tot halverwege de broodvorm. Bak het gehaktbrood in het midden van de oven 1 uur. Verwijder de folie en bak het brood nog 15-30 minuten, of tot het een mooie bruine korst heeft. Het brood is gaar als een in het midden gestoken spies er schoon uit komt.
Serveer het brood lekker warm met tomatensaus en gekookte of gepofte aardappels, of laat het afkoelen in de vorm en serveer het koud.
Extra benodigd
Brood- of patévorm van 30 x 10 cm (en 10 cm diep), aluminiumfolie
Variatietip
Kijk wat u nog in de koelkast heeft liggen, want juist met een allegaartje van kaas, spek of ham, tomaten en eieren kunt u alle kanten op. Groene olijven vormen een geweldig koppel met kalfs- of varkensgehakt, kappertjes doen het heel goed bij peterselie, en ansjovis past prima bij ei. Gebruik eventueel fontina in plaats van gruyère of comté.
Tips
Heeft u wat van het gehaktmengsel over, rol hiervan dan bolletjes ter grootte van een walnoot en druk in het midden een blokje mozzarella. Rol de vleesballetjes lichtjes door bloem en bak ze bruin en gaar. Voeg 5 minuten voor het einde van de baktijd wat tomatensaus toe. Serveer met pasta en zet er een schaaltje geraspte Parmezaanse kaas bij.
Is dit brood veel te groot voor u en uw gezin? Geen nood, want het kan heel goed worden ingevroren, maar u kunt het ook prima gebruiken voor een picknick in de vorm van een verrukkelijke sandwich met mosterd of mangochutney. Dus wat let u!
Kookboek
Het recept 'Italiaans gehaktbrood' is afkomstig uit het kookboek...
Het onderste uit de pan
Tamasin Day-Lewis
'Het onderste uit de pan' is echt een kookboek van deze tijd. Volg deze interessante en vindingrijke manier van koken en je maakt niet alleen geweldig eten klaar... lees verder
© InmercGehaktbrood tips
Reacties op dit recept
- Anietje Wat ik lees van dit recept, klinkt geweldig lekker... dus ik ga het vandaag zeker nog maken... eens kijken wat ik allemaal in de koelkast heb liggen... en dan zal ik eens aan de slag gaan... en dan is het zelfs voor morgen nog dun te snijden voor op een boterham... Jammie Heerlijk.. - ..Dank je wel. Groetjes Aniet
- Joska Het is een behoorlijk bewerkelijk recept, maar het resultaat mocht er zijn. We hebben er van gesmuld!
- Paul Gisteren klaargemaakt voor een buffet. Het kostte me twee uur voordat het de oven in kon. Wees gewaarschuwd! Om makkelijk te storten en voor het effect kun je het beste beginnen met ook een laag spekreepjes op de bodem. En door die tussenlaag werd het wel spontaan tweedelig. Suggesties hoe dat te voorkomen? Afgezien daarvan: het was in no time op! Met deze aanpassingen: zeker voor herhaling vatbaar!
- piet Ik maakte het gehaktbrood met gewone eieren en dat ging ook prima.