Miso buttered hamburger
- 4 personen
- 20 min
- waardering 7,5
- Hoofdgerecht
- Overige keukens
- Vlees
Ingrediënten
- 720 g biologisch rundergehakt
- 40 g donkere basterdsuiker
- 40 ml light sojasaus
- 4 draaien peper uit de molen
- sesamolie, om in te vetten
- 1½ eetlepel miso
- 50 g roomboter, op kamertemperatuur
- 4 briochebollen
Voorbereiden
Doe gehakt, basterdsuiker, sojasaus en peper in een kom (geen zout, de sojasaus smaakt al zout), meng alles goed, dek af met plasticfolie en zet het 1 uur in de koelkast.
Bereiden
Weeg 4 keer 180 g gehakt af en draai een bal van elk deel. Verhit de grillpan op halfhoog vuur. Maak van de ballen hamburgers door ze plat te drukken. Smeer ze met een kwastje in met (echte) sesamolie. Leg de burgers in de grillpan. Wanneer je geen grillpan hebt, bak ze dan in een koekenpan. Gril/bak ze om en om in ongeveer 10 minuten gaar. Wil je ze rose dan moeten de burgers ingedrukt kunnen worden in het midden, zoals de kussen onder je duim in je handpalm.
Maak ondertussen de misoboter: roer de miso met een lepel door de boter totdat het een mooie egale massa is. Snijd de briochebollen doormidden, smeer het onderste deel in met misoboter en leg ze met de binnenkanten een minuutje op de grill.
Vul de broodjes met alle losse elementen zoals jij dat lekker vindt (ketchup, uien etc).
Extra benodigd
Plasticfolie
Opmerking
''I had a dream'. Ja echt, zo begon het. Midden in de nacht is het recept voor deze hamburger geboren. De volgende ochtend hebben we het gelijk opgeschreven en zijn we gaan experimenteren. Heel grappig is dat we vaak mensen tegenkomen die ons vertellen dat ze nog precies weten wanneer ze hun eerste miso buttered burger gegeten hebben. Nou ja, een mooier compliment kun je niet krijgen toch?' - De Vrouw met de Baard
Kookboek
Het recept 'Miso buttered hamburger' is afkomstig uit het kookboek...
Soul food
De Vrouw met de Baard
De Vrouw met de Baard (Mas van Putten en Carl Lemette) vermengde Indische roots met liefde voor koken en heeft in het kookboek 'Soul food' de beste recepten... lees verder
© Unieboek | Het Spectrum. Beeld: Daan Verschuur