Kalfsoester met prosciutto en salie (saltimbocca)
bereiden
Ingrediënten
- 12 kalfsoesters (ca. 500 g totaal), elk ca. 6 mm dik
- 12 dunne plakjes prosciutto (ca. 125 g totaal)
- 12 verse salieblaadjes
- bloem, voor het bestuiven
- 30 g roomboter
- 125 ml droge witte wijn
Bereiden
Plet de kalfsoesters licht met een vleeshamer - ze hoeven niet flinterdun te zijn. Snijd de plakken prosciutto bij zodat ze iets kleiner dan de stukken kalfsvlees zijn. Leg een plak prosciutto en een salieblaadje op elk stuk kalfsvlees. Maak vast met een cocktailprikker.
Doe de bloem in een ondiepe schaal. Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bestuif de plakken kalfsvlees licht en gelijkmatig met bloem. Schud overtollige bloem af. Leg de plakken kalfsvlees in porties met de prosciuttokant onder in de gesmolten boter en bak ze in 1 minuut zachtjes bruin. Keer het vlees om en bak de andere kant ook in 1 minuut bruin. Breng op smaak met peper, en als de prosciutto niet te zout is, ook met wat zout. Draai het vuur matig en laat 4-5 minuten bakken tot het vlees gaar en goudbruin is.
Doe het kalfsvlees over op een voorverwarmde schaal. Dek losjes af met aluminiumfolie en houd warm. Draai wanneer al het vlees gebakken is het vuur hoog, blus de pan af met de witte wijn en breng aan de kook. Schraap alle aanbaksels in de pan los en laat koken tot bijna al het vocht is verdampt. Giet de saus over het kalfsvlees en serveer.
Extra benodigd
Cocktailprikkers, aluminiumfolie
Opmerking
Saltimbocca betekent 'spring in de mond', dus afgaand op de naam mogen we verwachten dat dit een zeer smakelijk gerecht is. Elders in Italiƫ kan saltimbocca op andere recepten slaan, maar 'alla romana' slaat het op dun gesneden kalfsvlees, prosciutto en verse salie, een klassiek Romeins kruid. Bij sommige recepten worden de ingrediƫnten dubbelgevouwen, en bij andere opgerold tot involtini. Maar de standaardmethode die u hier beschreven vindt, is het vastprikken van de salie op het kalfsvlees met de prosciutto.
Kookboek
Het recept 'Kalfsoester met prosciutto en salie (saltimbocca)' is afkomstig uit het kookboek...
Uit eten in Rome
Maureen Fant
Romeinen zijn trots op hun stad en op hun keuken. In elk hoekje van de hoofdstad worden op historische markten de seizoenen gevierd met prachtig tentoon... lees verder
© Good CookKalfsoester tips
Reacties op dit recept
- Gustav Perfekt, kan niet beter.
- Rita Zaaalig
-
Iris
Ik ga het vanavond maken met salie uit mijn tuin. Maar waarvoor is de ondiepe schaal met bloem?
- redactie okoko recepten De schaal dient om de kalfslappen met bloem in te bestuiven.