Lamsbout met rijstvormige pasta uit de oven

  • 6 personen
  • 120 min
  • waardering 7,4
  • Hoofdgerecht
  • Grieks
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1¼-1½ kg lamsbout
  • ½ citroen
  • 125 ml olijfolie
  • 1 theelepel zoet paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 150 g lente-uitjes (ongeveer 4), in vieren gesneden en grof gehakt
  • 400 g gehakte tomaten uit blik
  • ½ theelepel gedroogde oregano
  • 1 kaneelstokje
  • 250 g kritharaki (amandelvormige gedroogde pasta)
  • geraspte kefalotiri of stevige mizithra, om erbij te serveren

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C (gasstand 4).

Verwijder overtollig vet van de lamsbout. Pers de citroen erover uit en wrijf het vlees in met het sap. Doe 4 eetlepels olijfolie in een grote (doorsnee ongeveer 36 cm) ovenschaal (of natuurlijk een yiouvetsi als die voorhanden is). Voeg de lamsbout toe en besprenkel met de rest van de olie. Wrijf het vlees in met het paprikapoeder en de knoflook en breng royaal op smaak met zout en peper. Doe ook de ui, tomaten, oregano en het kaneelstokje in de schaal en strooi er wat zout overheen. Zet in de oven en rooster 30 minuten. Voeg 250 ml heet water toe en laat 1 uur braden. Draai de lamsbout halverwege de kooktijd om.

Kook intussen de pasta in lichtgezouten water beetgaar. Giet af. Schep als het lamsvlees gaar is de pasta eromheen in de schaal met 375 ml heet water en vermeng voorzichtig met de tomaten. Probeer hierbij geen pasta over de lamsbout heen te scheppen. Zet terug in de oven en laat nog eens 10 tot 15 minuten braden of tot de pasta het vocht bijna helemaal heeft opgenomen, maar er nog altijd een flinke laag saus in de schaal staat.

Haal uit de oven en laat 5 minuten rusten op een warme plaats. Maal er wat peper over en neem het gerecht in zijn geheel mee naar de tafel om op te dienen. Geef de kaas erbij voor de liefhebbers.

Opmerking

'Yiouvetsi is van oudsher een zondags gerecht. Men deed alle ingrediënten in de 'yiouvetsi' (de grote aardewerken schaal waar dit gerecht in wordt bereid) en toog daarmee en met een pakje kritharaki naar de bakker. Je kon de bakker specifieke instructies geven en hij voegde op het eind van de kooktijd de pasta toe. Men besprak dan ook altijd met elkaar dat de bakker het toen toch zo goed had gedaan of dat het een andere keer misschien een beetje te gaar was geworden, maar het was uiteindelijk altijd lekker. En doordat al die andere interessante geuren, zoals gebraden kip, er ook in waren getrokken, rook het gerecht naar een hele taverna. Zo kon de vrouw des huizes zondags op haar lauweren rusten, terwijl een van de andere gezinsleden, zoals haar man of zoon, de yiouvetsi weer ophaalde. Als je geen yiouvetsi voorhanden hebt, kun je ook een flinke brede, ronde of rechthoekige schaal gebruiken, en als je de kleine amandelvormige pasta niet kunt krijgen, kun je ook een andere soort gebruiken. Dit gerecht wordt ook vaak bereid met rundvlees, kip of octopus. Soms wordt er geen vlees aan de pasta toegevoegd, alleen tomaten en grof geraspte stevige mizithra.' - Tessa Kiros

Kookboek

Het recept 'Lamsbout met rijstvormige pasta uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...

Mezze & Moussaka

Tessa Kiros

Wie kan je beter meenemen dan Tessa Kiros op een kleurrijke reis naar de keukens van haar vrienden en familie in Griekenland. Laat je meevoeren langs de... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (9 stemmen)

Lamsbout recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!